Tanjug
Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović

Predsednik Aleksandar Vučić u pratnji ministra vojnog Nebojše Stefanovića obišao je na Vojnoj akademiji u Beogradu prikaz naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje koje je upravo predato na upotrebu jedinicama Vojske Srbije. Vučić je poručio da će Srbija da snaži svoju vojsku, brine o narodu, i da će biti dovoljno jaka da bude neutralna, ali i da gradi politička savezništva i dobre odnose s Rusijom, ali i SAD i Kinom.

Nakon što je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda, predsednik je imao prilike da se uveri u visok nivo opremljenosti jedinica savremenim borbenim sredstvima. Načelnik generalštaba, general Milan Mojsilović predstavio je Vučiću univerzalnu prevoznu artiljerijsku računarsku stanicu kojom se obezbeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom. Takođe i samohodni PVO sistem PASARS, koji automatskim topovima i raketama štiti kopnene snage na maršu i u borbi.

FAP za pohvale

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil za prevoz ljudstva i oružja, a bili su izloženi i terenski automobil FAP 2228, kojim su vojnici oduševljeni, automatski bacač granata, kao i novi Zastavin pištolj, te optički i refleksni nišani. Predsednik se zadržao kod borbenog oklopnog vozila lazar 3 i samohodne haubice nora. Posada je nahvalila noru.

– To je složen sistem, ali nije teška za upravljanje – objasnili su.

Predsednik je rekao da mu je drago što su zadovoljni i što ih vidi nasmejane.

– A jeste li zadovoljni povećanjem plate od 25 odsto – upitao je predsednik, a odgovor je stigao vojničkom brzinom: “Povećanje plate je odlično, gospodine predsedniče.”

Vučić je naglasio da je važna odluka o povećanju plata pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane.

Dobri sa svima

– Drastičnim promenama i povećanjem plata verujem da ćemo uspeti da motivišemo i ljude sa područja Beograda i Vojvodine da se zainteresuju za vojnički poziv. Osim toga, mnogo novog oružja i opreme smo kupili, nastavljamo u ulaganje u domaću proizvodnju i pomažemo fabrikama da održe likvidnost i solventnost. Ponosan sam na to što smo postigli, na našu vojsku, namensku industriju i ljude – rekao je Vučić.

On je istakao da sve što je prikazano u Vojnoj akademiji nije kupljeno u inostranstvu, već je proizvod srpske namenske industrije i značajno povećava vatrenu moć Vojske Srbije.

– Šest nora, 12 lazara 3, miloša, PASARS i ognji, sve je novo i ušlo je u naoružanje naše vojske. Srbija će da sama snaži svoju vojsku. Brinuće o svom narodu i biti dovoljno jaka da bude sama i da gradi politička savezništva. Da se ne stidi svojih dobrih odnosa sa Rusijom, ali ni sa Amerikom i Kinom – zaključio je Vučić.

Vrabac i pegaz bombarderi

Predstavljene su i bespilotne letelice vrabac i pegaz koje je proizveo Vojnotehnički institut. Namena vrapca je izviđanje na daljinama do 25 kilometara, uočavanje i označavanje ciljeva, ali i kontrola požara i saobraćaja. Predsedniku je rečeno i da se naoružane varijante uvode u upotrebu od septembra, a Vučić je odgovorio da je ponosan i srećan što to čuje.

Jagma za oružjem u svetu

Aleksandar Vučić je istakao da u svetu postoji ogroman nedostatak oružja i municije.

– Sve što proizvedemo, mogli bismo da prodamo za tri dana. Svaka granata, bomba, raketa danas ima 10 kupaca po jednom komadu. Moramo da se okrenemo da kupimo sve ono što ne možemo da proizvedemo i moramo da modernizujemo svoju armiju – rekao je Vučić.

Nora ostavlja pustoš

Predstavnici Vojske informisali su predsednika da je planirano da se proizvede još šest nora da bi vojska ukupno imala 36 ovakvih oruđa, odnosno dva diviziona, kako je i predviđeno.

– Haubica 155 milimetara je najmoćnije oružje i to su trenutno najtraženiji kalibar i oruđe na ukrajinskom ratištu. Granata ove haubice uništava sve u krugu od 150 metara – istakao je predsednik.

Naglašeno je da svaka nora košta oko 1,5 miliona evra, a predstavnici namenske odgovorili su predsedniku da u Borbenim složenim sistemima u Velikoj Plani radi 260 zaposlenih, a u Kuršumliji još 200.

Oficir Vladimir Savić informisao je predsednika o karakteristikama lazara 3.

– Testirali smo težište rada, proveru vožnje na različitim podlogama i sa preprekama, proveravali sistem, tačnost i preciznost. Sva vozila su uspešno prošla testove. Ovo je izuzetno pouzdano i precizno borbeno vozilo – rekao je Savić.

On je dodao da se lazar 3 pokazao odlično na različitim podlogama budući da ima sistem centralne regulacije pritiska u točkovima, koji u zavisnosti od terena ispušta ili dopumpava gume, a nadležni su preneli da se do kraja godine očekuje nova verzija oklopnjaka miloš koji će biti duži za metar, imaće bolju zaštitu i moći će da primi dva borca više.

Grmi iznad Beograda

Ovog meseca vredno vežbaju piloti RV Vojske Srbije. Na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, u Batajnici i u širem rejonu Beograda, pripadnici 11. lovačke eskadrile 204. vazduhoplovne brigade realizuju redovnu letačku obuku na avionima MiG-29, namenjenim za dejstvo po ciljevima na zemlji i u vazduhu.

Obuka se realizuje sa ciljem održavanja visokog nivoa osposobljenosti letačkog sastava za izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora.

Piloti uvežbavaju taktičke procedure i postupke prilikom presretanja ciljeva u vazduhu na različitim visinama u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima. Letačke aktivnosti izvode se u koordinaciji sa oficirima za navođenje lovačke avijacije iz sastava 126. brigade vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, čime se postiže optimalna uvežbanost svih elemenata.

U obuku je aktivno uključen i tehnički sastav eskadrile, čiji su stručnost i profesionalizam ključni za ispravnost vazduhoplova i njihovu dostupnost za letenje. Poseban segment je na dodatnom osposobljavanju mladih starešina koji su po uspešnom završetku Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva i PVO primili dužnosti u jedinici.