Srbija u Brisel ide bez leđa iz Moskve

0

Fonet/D.A.
Rusija je oterana sa Balkana kada je Putin odustao od Južnog toka: Predrag Simić
 

– Rusija je oterana sa Balkana onog trenutka kada je Putin odustao od Južnog toka. Srbija, dakle, u Brisel, bez obzira da li je reč o evrointegracijama ili o statusu Kosova, ide bez leđa iz Moskve. Kina je, s druge strane, daleko i na evropskom tlu ne predstavlja veliku podršku. Predsedavanje OEBS-om je, dakle, jedini adut kojim će Srbija u 2015. raspolagati kada je pitanju njen spoljnopolitički položaj – ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

U takvim uslovima, na Ivici Dačiću, kao predsedavajućem Ministarskog saveta OEBS-a, i njegovim saradnicima je da, prema Simićevim rečima, pokažu da li su dorasli zadatku kakav predstavlja sukob u Ukrajini. Olakšavajuća okolnost je što je za rešavanje ukrajinske krize još ranije formirana trilaterala Ukrajina – Rusija – OEBS, a da su vlasti u Beogradu odlučile da ne predsedavaju ovom grupom, već će vruć krompir ostati u rukama prethodne predsedavajuće Švajcarske.

Pomoć će, prema proceni Aleksandre Joskimović, direktorke Centra za spoljnu politiku, stići i od Nemačke, koja preuzima predsedavanje od Srbije u januaru 2016. godine.

– Berlin će sasvim sigurno svojim idejama nastojati da pomogne – ocenjuje Joksimovićeva, koja kao srpsku prednost u rešavanju ovog spora iznosu dobre veze koje Beograd ima i sa Moskvom i sa Briselom.

Od jednogodišnjeg predsedavanja svakako ne treba očekivati previše, jer je to isuviše kratak period da bi se nešto suštinski promenilo. Srpskim predstavnicima u svakom slučaju predstoji obaveza da obiđu sve misije OEBS-a u svetu.

Najzanimljiviji će biti obilazak misije na Kosovu, što će, kako kažu u zvaničnom Beogradu, uraditi „statusno neutralno”, jer je i Misija OEBS na Kosovu zvanično statusno neutralna.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da u predsedavanju Srbije OEBS-om očekuje veliku podršku predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kao i da će na razgovore u Brisel sa predstavnicima Prištine ići sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a zatim i sa drugim ministrima, zavisno od tema koje budu na stolu. Vučić kaže da očekuje da Srbija podigne svoj ugled tokom predsedavanja OEBS-om i da se svi uključe u taj veliki posao, ali da nije od onih koji misle da će Srbija sada rešiti sve svetske probleme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here