Tanjug
Slogom do rezultata: Premijeri i ministri na okupu

Odlična saradnja Srbije i Republike Srpske rezultovala je velikim infrastrukturnim projektima, vrednim više od 1,6 milijardi KM (više od 800 miliona evra), rekao je premijer Srpske Radovan Višković posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS u Istočnom Sarajevu, precizirajući da je reč o izgradnji tri hidroelektrane, aerodroma Trebinje i auto-puta Rača-Bijeljina.

– Sva ministarstva Srpske i Srbije sarađuju bolje nego ikad do sada. Prethodnih deset sednica dovelo je do ovih značajnih projekata koje ćemo realizovati u narednom periodu – objasnio je premijer Srpske i zahvalio rukovodstvu Srbije za svu dosadašnju pomoć, posebno tokom pandemije korona virusa.

Saradnjom je zadovoljna i premijerka Srbije, koja je najavila ulaganja u nove projekte u Srpskoj, podsetivši i na aktuelne i ranije investicije.

– U ovom trenutku kroz projekte HE “Buk Bijela”, potom auto-put Rača-Bijeljina i aerodrom Trebinje Srbija ulaže oko 500 miliona evra. Konkretno, reč je 484 miliona evra – rekla je Brnabićeva. Ona je podsetila i na novčanu pomoć Srbije za četiri opštine, uključujući i Drvar, koji se nalazi u Federaciji BiH.

– Zajedno sa ostalim projektima, prosveti, zdravstvu, životnoj sredini i u drugim oblastima, kao i u lokalnim zajednicama, kroz razne donacije i projekte donirali smo više od 82 miliona evra, a nastavićemo i dalje da ulažemo. Sve zajedno, više od milijardu evra investiramo u Republiku Srpsku – tvrdi Brnabićeva, koja je Srpskoj čestitala na uspešnom izlasku na Londonsku berzu i dobrim ekonomskim pokazateljima.

– Republika Srpska je prvi put izašla na ovu berzu, velike čestitke na tome i na zaista odličnim rezultatima u oblasti ekonomskog rasta i BDP-a. Republika Srpska beleži minimalan pad BDP-a u 2020. godini i dosta dobar rast u prvom kvartalu 2021. godine. Srpska i Srbija moraju još više i bolje da rade tokom ove godine kako bi zajedno nastavile oporavak nakon izuzetno teške 2020. godine – poručila je Brnabićeva.

Ona je istakla da su dve vlade u proteklom periodu radile na projektima definisanim na ranijim sednicama kako bi mogao da se obeleži početak realizacije velikih projekata. Na to je ukazao i Višković, koji je podsetio da je 11. sednica vlada RS i Srbije trebalo da bude održana prošle godine, ali da to nije bilo moguće zbog loše epidemiološke situacije.

– Međutim, nismo gubili vreme. Imali smo značajne aktivnosti, a danas smo to samo verifikovali i pretočili u zaključke, pa nas sada očekuje period realizacije – poručio je premijer Srpske.

Most na Rači gotov pre roka

Dragan Jocić iz Puteva Srbije uverava da će radovi na mostu preko reke Save i predviđena trasa auto-puta Kuzmin – Sremska Rača biti završeni pre roka.

– Odgovorno tvrdim da će radovi biti završeni i daleko ispred roka koji je propisan zbog tempa i načina kako se radi. To je kraj 2022. godine i početak 2023. Radovi će tada biti završeni – rekao je Jocić, dodajući da je most dugačak 330 metara i da njegova ukupna težina iznosi 5.500 tona.

Počinje gradnja “Buk Bijele”

Ana Brnabić i Radovan Višković položili su kamen temeljac za hidroelektranu “Buk Bijela” i time stavili tačku na opstrukcije političkog Sarajeva, koje godinama pokušava da ospori ovaj projekat, tvrdeći da je nelegelan jer nema dozvolu centralne vlasti u BiH.

– Srbija je u celom projektu nastupila kao strani investitor i uradila analizu svih dokumenata kako bi investicija bila pravno zaštićena. U poslednjih 20 godina na teritoriji BiH izdato je oko 280 različitih koncesija, a to su činili ili entiteti ili kantoni. Ni u jednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem – rekla je Brnabićeva. Primedbe iz Sarajeva odbacio je i Višković, koji tvrdi da se teritorija na kojoj se gradi hidroelektrana nalazi u Srpskoj, koja ima isključivo nadležnost za izdavanje koncesija na takve objekte.