R. Rajić Ristić
Ove godine manje učesnika: Dodela poklona gostima na priredbi prošle godine

Udruženje Vidovdan iz Vićence odlučilo je na nedavno održanom sastanku, da uprkos trenutnoj situaciji u vezi sa koronavirusom, treba početi klupske aktivnosti, jer će se ljudi odvići od druženja i fizičkog kontakta, a što je još gore, i otuđiti se potpuno.

Bez obzira na korona virus, mora da se radi i živi, održavaju socijalni kontakti, jednom rečju – mora se napred – zaključeno je na tom skupu.

U prostorijama udruženja razgovarano je pre svega o priredbi “Srbija u srcu”, koja je prvi put održana 21. septembra 2019, kada je već i zakazana nova za novembar ove godine.

Odlučeno je da priredba “Srbija u srcu 2” bude organizovana 14. novembra, te da za to počnu intenzivne pripreme, zvanično uručivanje poziva gostima i probe folklora.

Pošto na priredbi, kako predviđaju preventivne mere i odredbe dekreta iz septembra, može da prisustvuje najviše 90 osoba, predloženo je da se pozovu samo udruženja iz Italije.

Pripreme u toku: Sastanak u prostorijama Vidovdana

– Jako nam je žao što nećemo moći da ugostimo prijatelje iz udruženja kod kojih smo bili prošle godine u gostima. Kulturno-umetnička društva Kolo iz Minhena i “Sveti Sava” iz Belincone planirali smo da pozovemo na ovogodišnju priredbu, i time im se odužimo na gostoprimstvu – ističe za “Vesti” Dejan Mitić, predsednik udruženja Vidovdan.

On dodaje da su dolazak na priredbu najavili članovi kluba “Nikola Tesla” iz Postojne, a ponovnom susretu se veoma raduju u oba udruženja.

Posle dogovora slede probe i detaljne pripreme za priredbu “Srbija u srcu 2”, na kojoj će gosti i učesnici u programu biti Ivana Žigon, naša renomirana glumica, Vladan Rakić, pesnik i novinar RTS-a, i književnik i profesor Milutin Đuričković. Očekuje se rodoljublje u stihovima, igri i pesmi, baš kao što i samo ime priredbe govori.

Kao i prošle i ove godine manifestacija Srbija u srcu biće organizovana uz finansijsku pomoć Uprave za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Nedostaje druženje

Svima nedostaje druženje sa zemljacima, otkriva Lidija Stefanović, sekretar udruženja.

Najmlađi su ponovo zaigrali

– Navikli smo na naše druženje na probama, a i na ono kad su priredbe u pitanju. Nedostaje nam naš društveni život pre pandemije. Svi se nadamo i želimo da se što pre završi ovo vanredno stanje i da ponovo živimo kao ranije, opušteno i bez zaziranja od svakog ko se nakašlje blizu nas. Ovo nije više bezbrižan život – otkriva svoju zabrinutost Lidija Stefanović.

Počele probe

Najmlađi su ponovo zaigrali

– Mališani bi bez proba potpuno zaboravili koreografije, pa smo zato odlučili da se ponovo okupljamo i od 6. oktobra imamo probe folklora na pređašnji način – saopštava Vojče Nestorović, koreograf prve i treće folklorne postave, koji je ujedno i fotograf udruženja Vidovdan.