Srbija u Vučićevom vozu do Tirane

0

Dugoročno planiranje: Vučić pokazuje svoje projekte 

 

Vučić je objasnio da je reč o izgradnji pruga koje Beograd povezuju sa Sarajevom i Podgoricom i Barom i autoputu od Niša ka Prištini.

– Za tri infrastrukturna projekta koje predlažemo, deo finansijskih sredstava je obezbeđen iz EU, ali su i dalje potrebni grantovi i krediti od Unije – rekao je Vučić.

Ti projekti su, ističe DSS, u potpunoj suprotnosti sa Vladinom Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta od 2008. do 2015.

 

Samovolja

DSS tvrdi da Vučićevi projekti nisu ni ekonomski, ni politički interes Srbije, već očita samovolja premijera da po sopstvenom nahođenju ili nečijem spoljnom nalogu utvrđuje strateške interese.
– To mora da zabrine svakog građanina jer zbog suprotnosti vitalnim državnim interesima može prouzrokovati nesagledivu ekonomsku štetu, – ističu u DSS uz nadu da EU Vučićeve predloge neće moći da podrži jer je u dubokoj krizi.

– Najvažniji su Koridor 10, sa krakom Beograd-Novi Sad-Budimpešta i Niš-Sofija i Koridor 7, odnosno reka Dunav. Predlog premijera o trasi Niš-Priština, koji naziva putem od nacionalnog interesa, Vladina Strategija je s pravom uvrstila tek u srednjoročni plan. Isto je i s prugom Beograd-Sarajevo, trasom Lajkovac-Valjevo-Loznica, odavno propalim i besmislenim projektom, koji se u Strategiji i ne pominje – kažu u DSS, naglašavajući da samo premijer zna i u čemu je interes Srbije za izgradnju pruge Podgorica-Tirana.
Srbija, prema oceni ekonomskog stručnjaka Mlađana Kovačevića, zbog teške situacije u kojoj se nalazi i ekstremne zaduženosti mora da vodi mnogo računa o tome kako i kada će ići u nove kredite.

 

Pažljivo sa prioritetima

– Koridor 10 je prioritet, a koliko znam, i put ka Pogorici i moru, pa železnički pravci prema Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj. Van ovoga bih zbog krize i pokušaja Srbije da stane na zdrave noge bio vrlo rezervisan prema nekim novim projektima – kaže Mlađan Kovačević.

– U principu je svaki put dobra investicija, ali poznato je koliko smo zaduženi i da za servisiranje spoljnog duga moramo da damo 5,5 milijardi evra, a narednih godina i više. Zato treba otvoriti četiri očiju pre novog zaduživanja i angažovati najbolje stručnjake da ustanove šta ćemo uložiti u te projekte, a šta dobiti – ukazao je Kovačević za "Vesti", ističući da ne treba politički razlozi da budu primarni u odlučivanju o projektima.
 

Merkelovoj se dopale ideje

Srpski premijer Aleksandar Vučić zadovoljan je konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

– Od pet konkretnih predloga s kojima je Srbija nastupila na konferenciji, mislim da su se svi dopali Angeli Merkel. Jednu su i ona i svi učesnici odmah prihvatili, a to je stvaranje unije mladih po uzoru na ono što su nekada imale Poljska, Nemačka, Češka i Francuska – istakao je Vučić.

On je dodao da je "dobro prihvaćena i ideja za većom slobodom protoka robe, ljudi i usluga u celom regionu, a oko infrastrukturnih projekata je vođena borba gde se svako borio za svoju zemlju, iako Srbija ni u tome nije bila sebična".

O najavljenom susretu sa sa šefom albanske vlade Edijom Ramom 22. oktobra u Beogradu, Vučić je rekao:

– Angela Merkel nije mogla da veruje da posle Tita i Envera Hodže 1946. godine nije bilo susreta na vrhu. Mi ćemo biti dobri domaćini.

 

Muk nemačkih medija

I pored brojnog prisustva novinara i snimatelja tokom celog dana, nemački mediji jedva da su ispratili ovaj događaj. Da li se radi o tome da je događaj ostao na marginama najnovijih zbivanja u Ukrajini ili je mir na Zapadnom Balkanu novinarski nezanimljiv?

Na kraju je Vučić, kako je rekao, zamolio kancelarku Merkel da ostane i dalje prisutna na Balkanu da bi se "proveravalo prolazno vreme i ono što se radi, kako iduće godine, kad Austrija bude domaćin, ne bi došlo do istih lepih želja".

Angela Merkel u završnici ovog skupa je ipak bila zadovoljna postignutim, konstatujući da se na Balkanu "poslednjih godina puno napredovalo".

Ona je poručila da želi da proces proširenja Unije na Zapadni Balkan ide brzo, ali da to zavisi od tih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here