Tanjug
PARTNERSTVO KINE I SRBIJE: Čen Bo (levo) i Aleksandar Vučić

Pokretanjem proizvodnog točka, svečano je otvoren rudnik bakra i zlata Čukaru Peki u kompleksu Flotacije rudnika u Boru, koji je pre tri godine preuzeo kineski Ziđin. Predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Čen Bo poručili su da će do kraja godine Srbija postati druga u Evropi po proizvodnji bakra, ali da je ovo bio veliki dan i za Kinu.

Vučić je istakao da je posao završen za manje od tri godine i interesovao se kakva je oprema, a radnici su mu odgovorili da je sve odlično i automatizovano.

– Da nismo ovo uradili, gde bi nam spasa bilo? Veličanstveno izgleda, a nisam ni sanjao da zaista može da bude urađeno za tako kratko vreme – rekao je predsednik ambasadorki Kine Čen Bo.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna na prijateljstvo sa Kinom i predsednikom Si Đinpingom.

– Nije uvek lako predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena. Ima i onih kojima je neko drugi preči od interesa zemlje, ali uvek smo s kineskim partnerima uspevali da isplivamo i pobedimo teškoće – rekao je Vučić i naglasio da su dva od tri najveća srpska izvoznika kompanije iz NR Kine (RTB Bor i Železara Smederevo).

POSAO ZA RADNIKE I STRUČNJAKE: Zaposleni u Ziđinu

Rast plata

On je ukazao da je 2018. godine prosečna plata u tim kompanijama bila 68.000 dinara (578 evra), a danas je 98.200 (835 evra) i pritom dodao da će biti i viša. Prema njegovim rečima, zaposlilo se do sada 1.780 ljudi, a za rudnu rentu država je uzela tri puta više novca nego 2018. godine.

– Mi smo s Kinom našli rešenje za istok Srbije. Ne zaboravite da je u Boru pre devet godina bila nešto viša od 400 evra, a sada je 647 evra, veća nego u Novom Sadu. Rudnik je potpuno urađen na najmoderniji način, pa ima sve neophodne prečistače kako bi se sačuvala životna sredina. Hvala vam, kineski prijatelji, na tome – kazao je Vučić, koji se zahvalio i bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću na pažnji koju je posvetio ovom projektu.

Ruka ruci: Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Zeleni standardi

Ambasadorka Čen Bo istakla je da je reč o velikom događaju o saradnji Srbije i Kine, a posebno za grad Bor i ceo okrug.

– Veoma sam srećna zbog više stvari. Ovaj rudnik je izgrađen kao zeleni rudnik, ispunjava sve stadarde. Zatim, zajedno sa starim rudnikom u Boru do kraja godine Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, a po zlatu jedna od vodećih. Takođe, rudnik je do sada zaposlio 500 radnika iz ovog kraja. Kinesko-srpsko partnerstvo napreduje velikim koracima – rekla je ambasadorka Čen Bo i naglasila da se nada i veruje da će saradnja postići još dobrobiti za obe zemlje.

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu. Zbog toga su akcije kompanije skočile na hongkoškoj berzi za 8 odsto. Očekuje se da u rudniku bude zaposleno 1.235 radnika.

SVE AUTOMATIZOVANO: Čuva se i životna sredina

Uloženo 474 miliona dolara

U rudnik Čukaru Peki kompanija Ziđin uložila je 474 miliona dolara. Planirana proizvodnja rude bakra i zlata je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata dnevno.

Značaj projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta, gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona.

Vratite se u zavičaj

Predsednik je pozvao sve ljude koji su napustili istočnu Srbiju da se vrate.

– Polako ćemo da stižemo Zapad po platama, ovde ćete moći na svojoj zemlji da pravite budućnost za svoju porodicu – poručio je Vučić.

Sledi novo povećanje plata i penzija

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se s delegacijom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana.

Sagovornici su konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP-a od 7,6 odsto zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru. Rast realnih zarada od 6,2 odsto uticao je na povećanje privatne potrošnje, što se takođe odrazilo na privredni rast. Sve to omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini.

Predstavnici misije MMF-a pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope.

Predsednik Vučić istakao je da je rast od sedam odsto iznad očekivanja, a razgovori o budžetu u celosti će biti nastavljeni sledeće sedmice.

Investitori stižu mostom

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je s ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem noćne radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave. Reč je o delu Moravskog koridora od Pojata do Kruševca.

– Ovo će biti najširi auto-put koji će povezati mnogo gradova i opština i predstavlja srce centralne Srbije. Samo u noćnoj smeni radi 450 ljudi, a ukupno 2.000. Hvala našim američkim i turskim prijateljima koji su organizovali rad u ovoj sekciji na neverovatan način – rekao je predsednik.

Ambasador Godfri istakao je da će značajno i mudro investiranje u auto-puteve učiniti da Srbija postan bitan faktor u Evropi.

– Moravski koridor je i važan signal stranim investitorima da Srbija želi fer utakmicu i proizvode vrhunskog kvaliteta – rekao je Godfri i dodao da su SAD ponosne na saradnju sa Srbijom.

Prvi digitalni auto-put

Moravski koridor predstavlja prvi digitalni auto-put u Srbiji.
Dužina 112 kilometara.
Mostova i podvožnjaka 86
Nadvožnjaka 29
Saobraćajnih petlji 11