Srbija uslišila molbu Kapetana Dragana

0

Vesti
Kapetan Dragan tražio da mu Srbije pomogne, kaže ubiće ga u Hrvatskoj
 

Ministar pravde Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Republici Hrvatskoj radi krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina učinjenih u periodu od 1991. do 1993. godine. Ovo je treći put u se Republika Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

U dopisu se navodi da Republika Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima. Takođe, naglašava da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Republici Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

Australijski savezni sud odbacio je početkom decembra poslednju u nizu žalbi na izručenje koju je podneo Dragan Vasiljković. Vasiljković, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava da ospori izručenje.

Veći deo od tih osam godina proveo je u zatvoru, a prošle godine Vasiljković je uspeo da prolongira svoje izručenje Hrvatskoj, pošto je sudija australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka, suprotnih ženevskoj konvenciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here