commons.wikimedia/Dmitriy Pichugin
Ruski avion Iljušin Il-76 (Foto: Arhiva)

“Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina”, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion „Iljušin 76“ stići u Srbiju narednih dana.

Marić je rekao i da je upućen zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusije za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „Iljušina 76“.

– To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posade. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao – rekao je Marić.

Marić je rekao da u požaru nisu ugroženi ljudski životi i imovina i da će se danas pokušati gašenje iz vazduha, jer to juče nije bilo moguće zbog gustog dima. On je naglasio da je od jutros na terenu oko 200 ljudi angažovano na četiri sektora i to 90 vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerije, radnici „Srbija šuma“ i meštani.

Objašnjava da je požar na velikoj visini i da se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima, već mora da se pešači oko dva sata.

– Pokušaćemo danas gašenje iz vazduha. Juče nismo mogli zbog gustog dima. Dva helikoptera MUP-a Srbije danas će oko podneva obaviti izviđanje i ako bude uslova vršiće gašenja – naveo je Marić i pojasnio da ruski avion u takvim uslovima može da leti, ali da helikopteri ne mogu.

Požar koji bukti na Staroj planini prešao je na srpsku teritoriju iz Bugarske.

Marić navodi da je jedna desetina požara na srpskoj strani, a devet desetina je na bugarskoj.

2 COMMENTS

  1. pa zar nemaju Rusi svoj humanitarni Centar u Nisu , oformljen upravo za ovakve, vanredne situacije ? Sta bi sad kad je potrebno ?! Treba da se ceka jos dva dana a vec prva dva dana se o pozaru cutalo u medijima.

  2. Zbog čega Srbija sa snagama NATO alijanse uvežbava postupke u vanrednim situacijama, a kad zagusti Rusiju zove upomoć. Koja je svrha tih uvežbavanja, šta će nam to kada je, kako potrebe prikazuju, beskorisno, na to se ne može Srbija osloniti, ali bitno je da zarad zadovoljenja nečijih interesa Srbija plaća ta beskorisna uvežbavanja. Svaki oblik uvežbavanja i vežbi sa Nato i “Zapadnom alijansom” treba ukinuti jer je to za Srbiju sam beskorisni trošak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here