Tanjug

Cevi “Nacionalnog magistralnog gasovoda” kroz Srbiju su položene. Taj gasovod je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan jer će preko Bugarske, Srbije i dalje u Mađarsku, dopremati gas iz “Turskog toka”. U pripremi su dalji radovi na gasnoj infrastrukturi, navodi RTS.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je za RTS da je u Srbiji postavljeno 403 kilometra cevi u okviru “Truskog toka”. On je dodao da se sa Vladom Srbije razmatra gradnja još jednog skladišta gasa – Banatski Itebej. Prema njegovim rečima, verovatno će biti kapaciteta milijardu kubika gasa.

Bajatović kaže da se završava projekat proširenja kapaciteta Banatskog Dvora.

– Podbušen je Dunav, Tisa, Morava, svi kanali, prolazi, cevi su spojene. Očekujemo da završimo radove na mernim stanicama. Srbija će imati tri izlaza sa gasovoda – kod Paraćina, Beograda i Zrenjanina. Ostaje da se uradi izlaz za gasno skladište Banatski Dvor – rekao je direktor “Srbijagasa”.

Prema Bajatovićevim rečima, trenutno postoje problemi sa radovima na “Turskom toku” u Bugarskoj.

– Kompletan gasovod u Bugarskoj i ono što treba da urade Mađari treba da bude gotovo do kraja 2020. Ako Bugari ubrzaju, onda će to biti u rokovima. Svi kapaciteti “Turskog toka” su 100 odsto rasprodati. To znači da je ovo komercijalni projekat. Istočna Evropa je gladna gasovoda i ne treba politički to da se sprečava – istakao je Bajatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here