Srbija, zemlja krađa i prevara (1): Crkotine za narod, milioni za lopove

0

Ilegalni mesari od lešina su pravili kobasice (Foto: Ilustracija)
 

Kažu da je siromaštvo majka kriminala, a ilegalno je uvek brže. Poslednjih godina Srbija je postala raj za trange-frange muljanje, basnoslovne zarade za brzopotezne firme u kombinaciji sa direktorima državnih firmi. Više od 20 bivših čelnika državnih ustanova i šest bivših ministara našlo se poslednjih godina u krivičnim procesima za lopovluk. Ko se prvi dosetio, taj se i obogatio, a trguje se crkotinama, spomenicima, kontejnerima, diplomama, državnom šumom, pokojnicima… Samo prošle i ove godine uhapšeni su pripadnici kontejnerske, carinske, stečajne, svinjske, mesarske mafije, kako su ih krstili mediji. Šuška se još o zelenoj, bakarnoj, pogrebnoj mafiji, kojima država tek treba stane na rep.

I dok je država stigla do bankrota, dotle su oni brzi, lake ruke, ilegalni i pravi kreativni direktori marifetluka. Nedavno je uhapšeno šest pripadnika "penzijske" mafije, koji su zaradili najmanje 125.000 evra za upisivanje fiktivnog staža. Utvrđeno je da je penzioni fond dodelio najmanje 180 ilegalnih penzija, što znači da je država godišnje gubila oko pola miliona evra. Bivši generalni direktora JKP Gradska čistoća uhapšen je u aprilu zajedno s još nekoliko direktora privatnih firmi zbog sumnje da su prilikom kupovine podzemnih kontejnera oštetili državu za 169 miliona dinara. U martu su uhapšeni članovi takozvane građevinske mafije u Nišu. Slobode su lišena četiri direktora Direkcije za izgradnju grada Niša, dva direktora JKP Gradska toplana, i dva vlasnika privatnih preduzeća.

 

Šta je uništilo Srbiju

  • Dug za porez i doprinos 5 milijadi evra
  • Krađa pšenice i kukuruza iz robnih rezervi 20 miliona evra
  • Sumnjive privatizacije 100 milijardi evra
  • Godišnje se ukrade struje za 80 miliona evra
  • Šverca naftnih derivata i duvana 300 miliona evra
  • Šverc hrane iz Mađarske 500 miliona evra.
  • Šverc tekstila 700 miliona evra

Svinjska mafija je dospela u javnost kad su se u januaru pojavili snimci iz okoline Bečeja sa trojicom mesara koji u blatu čereče uginule svinje i trpaju ih u gepek. Od lešina iz PIK Bečej bačenih u kontejner oni su pravili kobasice i pršute. Proteklih godina mesari-mafijaši prodali su na desetine tona mesa uginulih životinja i zaradili milione evra. Najmanje 10.000 ljudi u Srbiji jelo je crkotine.

Velika akcija hapšenja 14 osoba pripadnika carinske mafije, osumnjičenih da su oštetili državu za više od dva miliona evra, odigrala se početkom aprila 2013. godine. Među njima su bili carinici, špediteri i vlasnici privatnih firmi, koji su švercovali odeću iz Kine. Maja 2013. veće Specijalnog suda izreklo je presudu optuženima u slučaju stečajne mafije za malverzacije prilikom stečaja i privatizacija preduzeća C market, Rad i mnogih drugih. Policija je pre nekoliko godina uhapsila 15 pripadnika advokatsko-policijske bande koji su omogućavali kriminalcima da izbegnu zatvor ili ublaže kaznu na osnovu lažnih zapisnika i medicinske dokumentacije. Policajci su preporučivali advokate klijentima kriminalcima, a svi u lancu su za svoje usluge dobijali pozamašne svote.

Mediji su prošle godine upozoravali na katastarsku mafiju. Oni koji su želeli hitno da uknjiže stan ili drugu imovinu za nekoliko dana, trebalo je da odvoje 600 evra mita. Iako je tada u Republičkom geodetskom zavodu rečeno da će se preispitati sve nepravilnosti, hapšenja nije bilo. Takođe su zasad dobro prošli i ilegalni pogrebnici, koji pokojnike do groblja švercuju u minibusu ili mesarskoj hladnjači! Na jugu Srbije odlično prolazi i zelena mafija, koja nemilice krčmi državne šume i prodaju drva za ogrev. Neuhvatljiva je i tzv. bakarna mafija. Oni kradu šta stignu, čak i novogodišnje osvetljenje, pa su u beogradskoj Skadarliji uoči dočeka 2013. godine ukrali bronzani stub vredan 500.000 dinara, a iz Bulevara kralja Aleksandra dekorativne svetiljke. Pre dve godine ukrali su bakarni krov od 350 kilograma sa zgrade Fakulteta dramskih umetnosti u Novom Beogradu. Kradu i spomenike, poklopce šahtova, delove trafo-stanica, crkava, saobraćajne znake, kazane za pečenje rakije, a jula prošle godine su krali metalne delove sa visokonaponske dalekovodne mreže u blizini Pančeva, te ugrozili napajanje strujom.

U Kragujevcu je krajem 2012. jedna veterinarska stanica optužila drugu da je ovčja mafija! Veterinari su navodno naplaćivali troškove vakcina i analiza krvi za virtuelne ovce, pa se u Kragujevcu umesto 20.000, pojavilo virtuelnih 87.000 ovaca. Pre šest, sedam godina Kragujevac je bio baza i tzv. prosvetne mafije kada su uhapšeni profesori kragujevačkog Pravnog fakulteta zbog korumpiranosti. Optuženo je 86 ljudi, a presuda do danas nije doneta.

Svakako, Srbiji je došla glave – demokratska mafija. Političari udruženi sa tajkunima u poslednjih 13 godina ojadili su državu za najmanje 100 milijardi evra! Prema procenama EU, svaki četvrti dinar iz javnih nabavki završi u privatnim džepovima. Takođe, vlada prava epidemija otvaranja fantomskih firmi sa kupljenim ili ukradenim ličnim kartama, koje su bastioni pranja novca.

Sociolog Jovo Bakić zaključuje da su u postjugoslovenskoj Srbiji lopovi u svim sferama društva povlašćeni u odnosu na pokradene građane. I ako pogledamo 13 godina srpske "demokratije", uzgojili smo samo siromaštvo i lopove.

 

Sutra – Srbija, zemlja krađa i prevara (2): Golet na jugu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here