EPA
Zaštitnik terorista: Vilijam Voker

Bivši šef Misije Oebsa na Kosovu Vilijam Voker oglasio se pozivom međunarodnoj zajednici da uspostavi tribunal za istragu generala i ministara u vladi Slobodana Miloševića. Pravnici i vojni stručnjaci, sagovornici “Vesti”, uz podsećanje da je niz srpskih generala i političara već odgovaralo pred sudom u Hagu ocenjuju da je Voker krenuo u još jednu smišljenu političku akciju protiv Srbije. Indikativno je da je isti zahtev nedavno u američkom Kongresu uputio i Danijel Server, ekspert za Zapadni Balkan, koji se zalaže za pojačan pritisak na Beograd da prizna Kosovo i ukidanje entiteta u BiH.

Prema rečima advokata Branislava Tapuškovića, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, ova Vokerova priča se već čula od nekih Amerikanaca u Vašingtonu.

– Očito je da oni hoće da to bude stalno aktuelno. Rekao bih da je to neka vrsta političke taktike, a kao što smo videli, pre svega se iz kosovskih institucija poteže pitanje da taj sud koji su osnovali politički predstavnici u Prištini treba da sudi Srbima. Pitanje je zašto stalno Srbima, a zašto ne svima koji su činili zločine – kaže Tapušković, ističući da poziv za nova suđenja Srbima dolazi od Vokera, za koga je poznato kako je iskonstrusao slučaj “Račak”.

On smatra da je to što radi ovaj nekadašnji američki general u penziji neobjašnjivo, jer su generali, pa čak i političari iz Srbije i Republike Srpske odgovarali pred sudom u Hagu.

– Reč je o političkoj akciji – zaključio je Tapušković u izjavi za “Vesti”.

Inače, Vilijam Voker je kazao da se u Hagu 21 godinu kasnije, ne sudi “srpskim zločincima koji su počinili zločine u Račku i mnogim drugim mestima na Kosovu”, dok su pred lice pravde izvedene bivše vođe OVK. On je ustvrdio da su mnogi ljudi iz Beograda i vlada Slobodana Miloševića učinili neke strašne stvari na Kosovu i brutalno postupali.

– Često pominjem da je predsednik Srbije Vučić bio član vlade Slobodana Miloševića i siguran sam da je bio svestan šta se dešava na Kosovu – rekao je Voker za prištinske medije i ponovio da je bio svedok događaja u Račku januara 1999. godine.

Govoreći o optuženim liderima tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, on je naveo da nije video nijedan dokaz koji bi implicirao ratne zločine.

– Nisam video nikakve dokaze od Suda. Dužni su da predstave dokaze da bi videli mogu li dokazati krivicu. Nemam komentar kakav bi mogao da bude ishod, jer nisam video dokaze niti čuo argumente – rekao je Voker.

Krajnja drskost, komentariše Vokerovu izjavu za “Vesti” bivši oficir Kontraobaveštajne službe i penzionisani potpukovnik Ljuban Karan.

– Očito je reč o orkestriranom napadu na Srbiju i njeno rukovodstvo s ciljem da im se stvore problemi sa strane kako ne bi mogli da se bave najvažnim pitanjima, već ovakvim upadicama za razmišljanje koje stižu od Vokera i ekipe oko njega – tumači naš sagovonik.

On ističe da je svima poznato koliko je generala i političara iz Srbije odgovaralo pred Haškim sudom, ali Voker, uprkos tome, opet proziva Srbe.

– Priča kako nije video dokaze protiv OVK, a u stvari namerno žmuri i neće da ih vidi. Ima sijaset dokaza o njihovim zločinima, samo neka ih on zatraži od naših zvaničnika. Međutim, Voker smišljeno obmanjuje javnost, braneći i dalje zločince i od te odbrane neće odustati – kaže Karan.

Čeka se Bajden

Ljuban Karan smatra da je nova američka administracija, koju će predvoditi Džozef Bajden, još uvek nepoznanica za Srbiju, mada su kako ukazuje poznate veze albanskih krugova i novog predsednika SAD.

– Albanski lobisti su bili od uticaja na Bajdenovu pobedu i sada za to očekuju protivuslugu – kaže Karan.

Prepisivanje od Zagreba

Advokat Branislav Tapušković misli da je u redu da odgovaraju i Srbi ako su činili zločine, jer drugačije ne može.

– Treba, međutim, da se pred sudom nađu svi krivci, a ne samo određeni. Ovo što se radi mi deluje kao taktika oko ratnih zločina, poput one koju je primenjivala država Hrvatska sa nekakvim spiskovima Srba kojima bi oni nalazili krivicu, bez obzira na to da li je ona postojala ili ne, pa ih i hapsili. U tom slučaju nijedan Srbin se neće vratiti na Kosovo i Metohiju – upozorava Tapušković.