Srbiji preti opasnost od džihadista povratnika

0

Među džihadistima postoji čvrsta povezanost, u svakom momentu su spremni da poslušaju naređenja svog vođe (Foto: Arhiva)
 

"Džihadisti koji se vraćaju nazad ne snose nikakve sankcije. Vraćaju se okoreli u zločinima koje su činili u Siriji. Tamo ubijaju decu, kolju, seku glave. Takav čovek je spreman da to isto učini i ovde i to ne ako mu se ukaže prilika, nego ukoliko njegov vođa donese takvu odluku. Problem bezbednosti je veoma izražen", naveo je Mijalkovski i dodao da se ovom problemu ne posvećuje dovoljno pažnje.

 

Kada je reč o terorizmu, Mijalkovski ističe da tu brojnost ništa ne znači, nego je bitno koliko je neko zaslepljen ideologijom i spreman da počini teroristički napad.

 

Meta džihadista su pre svega Amerikanci

On je ocenio da je poslednje hapšenje džihadista na Kosovu i Metohiji izvedeno verovatno po nalogu zapadnih obaveštajnih službi, pre svega SAD, jer su meta džihadista, Amerikanci.

Mijalkovski je naveo da Amerikanci, koji su 1998. godine podržavali na Kosovu albanske teroriste, nisu uvažavali upozorenja Srbije da nije reč o Albancima kojima su ugrožena ljudska i kolektivna prava, nego o tipičnim džihadistima, koji su vodili tipični verski rat protiv Srbije i uopšte protiv pravoslavlja na Balkanu.

"Oni su takozvani spavači. Spremni su da u trenu izvrše svaki zadatak, ali ne donose oni odluku o tome kada će učiniti, nego to čine njihove vođe. Čovek takvog opredeljenja, okoreo u svemu, predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost, a kada će se ispoljiti zavisi od generalne njihove odluke kakve mere će preduzimati u ostvarivanju njihovog cilja – `kalifata", rekao je Mijalkovski.

 

Sa druge strane, ističe Mijalkovski, to zavisi i od toga koliko su bezbednosne službe, pravosuđe spremni da u kritičnom trenutku, ako zatreba, preseku njihovu delatnost.

On je naveo da u rat u Siriju, a sada i u Irak, odlaze džihadisti iz Srbije, BiH, Makedonije, Albanije, Bugarske i to organizovano, ali njihov broj se konstantno mijenja, zato što neki ginu, dolaze novi, neko se vraća.

 

Nakon što tamo steknu borbeno iskustvo, oni se, navodi on, vraćaju nazad na Balkan, ali ne uvek u mesto rođenja odakle su otišli, jer je to organizacija koja funckioniše tako da se planski upućuju na određena mesta, na neke druge lokacije na Balkanu.

 

"Između njih postoji čvrsta povezanost. Njihov vođa, koji koordinira njihov rad, može u svakom trenutku da naredi njihovo okupljanje na određenoj lokaciji, bilo da je to Kosovo, Sandžak, Sarajevo, Skoplje, gde su nedavno demonstrirali i uzvikivali tipično džihad parole i nisu skrivali džihad ikonografiju", naveo je Mijalkovski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here