EPA/Antonio Bat
Zdravko Mamić

Bivši prvi čovek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić govorio je o reprezentaciji Srbije i šansama “orlova” na Svetskom prvenstvu.

Kako kaže, do sada je našoj selekciji falio kult reprezentacije koji su Hrvati imali.

– Mnogo puta sam poredio Hrvatsku i Srbiju, jer su mi često postavljali pitanje šta je to što Hrvatska ima, a Srbiji nedostaje. Nema nikakve dileme da je Hrvatska dobra, jer se godinama bori i opstaje u vrhu svetskog fudbala. U poslednjih 20 i nešto godina jednom je bila druga, a jednom treća na svetu. To govori o konstantnosti. Uvek sam govorio da je po kvalitetu Srbija tu negde, ali joj fali kult reprezentacije. Ranije su vaš tim sastavljali menadžeri i vlasnici kafića i gurali su svoje igrače. Toga više nema i siguran sam da se slične stvari neće dogoditi dok god je Piksi selektor. On bira samo one igrače koji zaslužuju da igraju, zna dobro šta je reprezentacija i kako se pobeđuje, drži sve pod kontrolom. To je preduslov da bi reprezentacija bila uspešna – rekao je Mamić i dodao:

– Srbija ima više stanovnika od Hrvatske i samim tim veću bazu iz koje može da crpi talentovane fudbalere. Zbog toga je čudno da godinama nije napravila ništa značajno. Da ne izdvajam nikoga, ima tu mnogo dobrih igrača. Sa pravim selektorom, sve dolazi na svoje, što rezultati i pokazuju.

Samo reči hvale je imao za selektora Dragana Stojkovića Piksija.

– Piksi i ja smo približnih godina, obojica smo u fudbalu decenijama, ali nikada se nismo upoznali. To ne znači da ne pratim šta radi i da nisam upoznat sa svim što je uradio tokom karijere. Divio sam mu se kao igraču. Bio je veliki, osvajao titule i njegovi potezi nikog nisu ostavljali ravnodušnim. Poseduje šampionski gen, koji mu, siguran sam, mnogo pomaže i u trenerskom poslu. Zbog toga se ne bih iznenadio da Srbija napravi nešto veliko u Kataru. Može daleko da dogura – smatra Mamić.

Kako kaže, imali smo sreće na žrebu koji nas je smestio u grupu sa Kamerunom, Brazilom i Švajcarskom.

– Rekao bih da su i jedna i druga reprezentacija odlično prošle i da će se plasirati na Evropsko prvenstvo. Uvek ima onih šala na račun toga da nam UEFA namešta dobar žreb, ali prisustvovao sam mnogim izvlačenjima i siguran sam da nema šanse da se to namesti. I Srbija i Hrvatska su imale sreće – zaključio je Mamić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here