Srbiji više nije potrebna šok terapija

0

Džefri Saks, američki ekonomista
 

"Srbija ne može da utiče na ekonomski poredak, ali može da kaže svojim susedima, Evropi, Rusiji i drugima, da se krene pravim putem – saradnjom bez konflikata. Ono što zavisi od Srbije jeste da radi na povećanju konkurentnosti kako bi mogla da izvozi i ojača", rekao je Saks Radio-televiziji Srbije (RTS).

 

Upitan da li to znači da ne predlaže šok terapiju kao pre 20 godina, Saks je odgovorio da tu terapiju predlaže kada je potrebna. "Kada ste imali hiperinflaciju, ja sam vam pomogao da je držite pod kontrolom", rekao je, kako je prenosi RTS, Saks.

 

On je naveo da je, ako se govori o izlasku iz ekonomske krize, dobra vest da svet ima mnogo potencijala za razvoj ali mora da se radi pametno.

 

"Krize poput ukrajinske mogu da nanesu mnogo štete. Ako se nastavi sa pogrešnom energetskom politikom, izlazak neće biti nimalo lak. Ako se posvetimo održivom razvoju, tada svet može da se oporavi i to je naš cilj", rekao je Saks.

 

Saks radi na američkom Univerzitetu Kolumbija i kao savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna bavi se izazovima održivog razvoja, a kao zagovornik šok terapije 1989. godine je savetovao i tadašnjeg premijera bivše SFRJ Antu Markovića, podseća RTS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here