Pixabay.com

Srbiju će u popodnevnim satima pogoditi jedna od najsnažnijih oluja ove godine, koje će lokalno biti ekstremne jačine. Prvi na udaru nevremena, koje nam dolazi iz Bosne i Hercegovine, biće zapadni deo naše zemlje, gde se nepogode očekuju već oko 16 časova.

U većem delu Srbije na snazi je crveni meteoalarm – on je osim u Zapadnoj Srbiji, proglašen i u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, Pomoravlju i Šumadiji. U jugoistočnoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm.

Meteorolog firme “Veder tu ambrela” Đorđe Đurić kaže za Telegraf.rs da će se u Srbiji danas u poslepodnevnim satima sresti dva oblačna sistema – jedan iz Bosne i drugi koji će se formirati iznad centralne Srbije.

– Posle 15 sati Zapadna Srbija treba da bude na oprezu zbog oblačnog sistema iz Bosne, a ostatak zemlje zbog formiranja drugog oblačnog sistema u centralnoj Srbiji. Sve to će u velikom obimu zahvatiti celu Srbiju. Atmosfera će biti baš dosta nestabilna, i to će biti okidač za jednu od najsnažnijih oluja ove godine kod nas. Na lokalnom nivou može biti ekstremno snažnih oluja sa jakim gradom, tako da svi treba da budemo na oprezu već u narednim satima, pa kako dan bude odmicao – objašnjava Đurić.

On navodi da se trenutno snažan oblačni sistem formirao iznad centralnih delova Bosne, i upravo taj sistem će se u nastavku poslepodneva kretati dalje prema istoku, i preći Drinu.

– Prvi na udaru biće zapadni delovi Srbije, tako da će već oko 16 časova taj oblačni sistem doneti zapadu pljuskove sa grmljavinom, i lokalno grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i ogromnim pljuskovima – kaže on.

Istovremeno će se u pojedinim delovima Srbije formirati manji grmljavinski sistemi, lokalnog karaktera, koji će donositi pljuskove sa grmljavinom. Sve to će se pred kraj dana, tokom večeri i noći intenzivirati.

– To sa zapada polako će se prebacivati na centralnu Srbiju, kako bude odmicala noć i na istok i severoistok zemlje, tako da će tu i biti najviše kiše sa pljuskovima i grmljavinom. Takođe, ima uslova za snažne grmljavinske nepogode lokalnog karaktera sa gradom, olujnim vetrom, obilnim pljuskovima. Može pasti znatno veća količina padavina u kratkom intervalu… – upozorava Đurić.

Gepostet von Marko Cubrilo am Dienstag, 18. August 2020

Sutra najobilnije padavine na severoistoku

Ovo važi i za šire područje Beograda, veći deo zapadne, centralne, istočne i severne Srbije. Tu će, kako kaže, biti najveća opasnost.

– Kako noć bude odmicala prema jutru to će se sve prebacivati na istok i svereoistok, tako da u sredu ujutro najobilnije padavine treba očekivati na severoistoku Srbije. Odnosno, u južnom delu Banata, Braničevskom okrugu, i u donjem Podunavlju. Tu mogu pasti velike količine padavina. Naravno, uslova za pljuskove ima i u ostalim delovima Srbije – kaže Đurić.

Tokom sutrašnjeg dana vreme će se polako stabilizovati.

– U smislu da ne treba očekivati više padavine tog obima i grmljavinske nepogode, ali će biti oblačno, nešto svežije, uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Najmanja mogućnost je na severu Vojvodine, u Bačkoj, tako da će tu veći deo dana biti i suvo. Kako dan bude odmicao, doći će do potpune stabilizacije vremena, pa u toku večeri sledi i razvedravanje – rekao je on.

Nema opasnosti od izlivanja reka

To će biti uvod u lepo vreme od četvrtka do nedelje.

– U četvrtak će biti sunčano, u početku prijatno vreme od 25 do 30 stepeni. U petak 30, a za vikend toplo…

Đurić kaže da bez obzira na najavljene padavine, nema opasnosti od izlivanja reka.

– Ali, ima opasnosti da se zapuše kanalizacioni sistemi, odvodi, i da se tu stvore problemi – istakao je on.

Crveni meteoalarm, koji je na snazi znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu da prouzrokoju veliku materijalnu štetu i budu veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here