Vesti
Zadužio srpstvo: Arno Gujon s decom na Kosovu

Osnivača francuske nevladine organizacije Solidarnost za Kosovo Arna Gujona Vlada Srbije imenovala je za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u sastavu Ministarstva spoljnih poslova.

Gujon se porukom ćiriličnim pismom zahvalio na čestitki povodom imenovanja redakciji “Vesti” s kojom odavno ima bliske odnose negovane kroz brojne intervjue i tekstove o njegovim plemenitim aktivnostima.

Gujon, koji je 2015. godine svojom ljubavlju za naš narod, pre svega na Kosovu, zaslužio i srpsko državljanstvo, nakon imenovanja na dužnost rekao da je to velika čast za njega lično, ali i za celu njegovu porodicu. Ali, istakao je i da je briga o našoj dijaspori i narodu u regionu, koju je preuzeo na svoja pleća, i velika odgovornost.

– Ne predstavljam više samo sebe ili svoju humanitarnu organizaciju, već državu Srbiju. Svestan sam da ću biti izloženiji nego ranije i da izlazim iz svoje zone komfora. Ali, znam da ću takođe moći da radim još više, bolje i efikasnije za dobrobit zemlje koju sam srcem izabrao – poručio je veliki humanitarac.

Nisam se kolebao

Gujon kaže da se nije kolebao da li da prihvati dužnost nakon što je pročitao osnovne ciljeve Uprave kojom će rukovoditi. On je naveo i zadatke koji su pred njim, a to su očuvanje i razvoj duhovne, nacionalne i kulturne samostalnosti srpskog naroda izvan matice, poboljšanje položaja dijaspore i Srba u regionu, ekonomsko i kulturno umrežavanje sa Srbijom i očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Za sve to, naglasio je Gujon, vredi se starati, pa čak i kada borba izgleda neravnopravna.

– Srbi s Kosova i Metohije, uz koje sam proveo 16 godina svog života, naučili su me svojim primerom da nikad ne treba odustati. Posao koji me sada čeka jeste ogroman. Ali, moja energija da ga obavim je još veća.

Opravdaću poverenje

– Već se radujem susretima sa našim ljudima iz regiona i dijaspore, kao i novim izazovima – kazao je Gujon.

On se zahvalio Vladi Srbije, ministru inostranih poslova Nikoli Selakoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poverenju, kao i na prilici da sa visoke pozicije radi za našu otadžbinu i narod u rasejanju.

– Hvala svima vama na ogromnoj podršci koju mi neprestano pružate od kada sam se preselio u Srbiju 2012. godine – rekao je Gujon, srpski zet koji živi s sa suprugom Ivanom, rođenom u Francuskoj, i dve ćerke u Beogradu.

Odlikovanja za humanost

Arno Gujon je osnivač i nevladine organizacije Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije istaklo je i da je organizovao brojne akcije pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i bio aktivan na širenju istine o događajima na prostoru bivše Jugoslavije.

Autor je i koautor četiri knjige o našoj i svojoj otadžbini i njenoj južnoj pokrajini i dobitnik brojnih visokih priznanja u Srbiji i RS. Između ostalih, Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda i Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge.

Odličan izbor

Predsednik SPKD Prosvjeta u Austriji Srđan Mijalković ocenio je da je imenovanje Arna Gujona veoma dobra vest za sve naše građane u rasejanju i regionu, ali i u Srbiji.

– Njegov nesporni autoritet i integritet, kao i nesumnjiva energija i znanje mogu daleko unaprediti rad Uprave, koja je godinama funkcionisala bez direktora. S obzirom na trenutnu situaciju, a posebno na stanje u našoj dijaspori, on neće imati lak posao. Ali, poznajući njegove profesionalne, ali i ljudske sposobnosti, verujem da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se rad Uprave digne na viši nivo. Nadam se da će imati dovoljno podrške države Srbije, ali i svih naših građana iz regiona i dijaspore. Našu podršku već ima – naglasio je Mijalković.

Prijatelj: S direktorom “Vesti” Aleksandrom Vidakovićem

Radujemo se saradnji

Predsedniku Saveza srpskih udruženja Nemačke i Srpskog kulturnog centra Sindelfingen Saša Ivanović čestitao je Gujonu imenovanju rečima da je on odličan humanista i rodoljub.

– To je vrlo značajna funkciju za nas koji živimo i radimo van matice. Poznat mi je njegov humanitarni rad. Priznanja i odlikovanja za zasluge govore koliko je Arno Gujon veliki gospodin. Njegova predavanja i tribine u Srbiji i inostranstvu beležimo svakodnevno. On sve čini iz ljubavi, i kad čovek deluje tim oruđem, on ostvari sva hrišćanska načela i vrednosti. Radujem se saradnji i budućem susretu sa Arnom Gujonom. Želim mu mnogo zdravlja, uspeha i dobru saradnju sa dijasporom – rekao je Ivanović i istakao da je za Savez srpskih udruženja Nemačke imenovanje Gujona u vremenu pandemije zaista veliki dobitak i ohrabrenje za buduće podvige i ostvarenja.

Svuda stigao, svima pomogao

Arno Gujon neumorno je nosio pomoć Srbima sa Kosova i Metohije. Njihova deca prvi put su bila na moru zahvaljujući Arnou. Dobijali su od njegovih 12.000 sponzora iz Francuske i Srbije hranu i ogrev, odeću, kućnu tehniku, osnovne potrepštine, poljoprivredne mašine, stoku, sve što im je omogućavalo ne samo da opstanu, nego i da se osamostale toliko da ne moraju da odu s vekobnih ognjišta. Gazio je po blatu i snegu, zalazio u zaboravljena mesta, suočavao se sa surovom istinom. To je, verovatno, bio jedan od razloga zbog kojih su mu prištinske vlasti zabranile ulazak u pokrajinu. ali, uprkos svoj toj mržnji, Arno je uspevao da nastavi svoku plemenitu misiju.

Odvojen od Kosova koje je toliko zavoleo, on je u ovo vreme pandemije poručio da je našem narodu u južnoj pokrajini sada pomoć potrebna više nego ikada ranije.Naveo je da više od 2.000 ljudi na Kosovu i Metohiji preživljava zahvaljujući narodnim kuhinjama za koje su neophodne donacije. Ukazao je i da su u to vreme uglavnom Albanci išli na sever Kosova i pokupovali brašno, dok siromašni Srbi nisu imali mogućnost da prave zalihe.