Srbiju u Evropu vodi i dijaspora

0

Delegacija CSSN u Evropskom parlamentu

 

 

– Integracija Srbije u Evropsku uniju nije više san, to je realnost. Srbija korača ka učlanjenju i mi je podržavamo u tom procesu – rekao je Peter Simon, član parlamentarac iz redova Socijaldemokratske stranke (SPD).

Sa Simonom su članovi SSSN razgovarali u predstavništvu Savezne pokrajine Baden Virtemberg koja je svoje prostorije za ovu priliku posebno dala delegaciji na raspolaganje.

Na poziv CSSN-a delegaciji su se u Briselu kao aktivni učesnici pridružili pomoćnik ministra za dijasporu Đorđe Prstojević, samostalni savetnik Ministarstva za dijasporu, Tatjana Jokanović, savetnik pri Misiji Republike Srbije pri Evropskoj uniji, Tamara Rastovac-Sijamashvili i predsednik Evropskog razvojnog centra dr Ana Milošević.

Đorđe Prstojević je istakao ulogu dijaspore u trasiranju učlanjenja Srbije u Evropsku uniju.
– Pozdravljamo sve političke aktivnosti mladih dijasporaca, pa tako i ovakve aktivnosti Centralnog saveta Srba u Nemačkoj koji žele da nam pomognu u procesu evropskih integracija. Srbija ima strateški cilj da se mladi iz dijaspore politički angažuju u sredinama u kojima žive i gledamo ih kao ozbiljne partnere – naglasio je Prstojević.

– Cilj nam je da kroz ovakve akcije Srbima u Nemačkoj približimo institucije nemačke države i Evropske unije. Tako na lokalnom i regionalnom nivou pripremamo susrete sa političkim zvaničnicima. Time CSSN želi da podstakne Srbe u Nemačkoj da učestvuju u društveno-političkom životu zemlje u kojoj decenijama žive – rekla je Tina Kvinterno Marone.

 

Ugledajte se na Turke

– Srbi u Nemačkoj bi trebalo da se više uključe u rad stranaka i kroz institucije pomognu uspešnoj integraciji. Dok živite u Nemačkoj, smatrajte se građanima ove zemlje. Vi uživate ista prava kao i da ste nemački građani. Ako vam se nešto ne sviđa ili smeta, idite u politiku i borite se za promene – rekla je Sabine Verhejen, član Evropskog parlamenta ispred Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Ona je pozvala Srbe bez obzira na to da li su nemački ili srpski državljani da se učlane u stranke i skrenula pažnju na Turke koji su zastupljeni i u njenoj stranci, koji tako imaju glas i uticaj i koji tako lobiraju za matičnu zemlju i njeno pristupanje EU.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here