EPA/Boris Pejovic

Koalicija „Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ saopštila je da je ispisivanje neprimerenih grafita nastavljeno u Herceg Novom, gde je na kući Ilića ispisana uvredljiva poruka upućena Srbima. Ista koalicija saopštila je i da su nepoznati počinioci uništili bilbord sa likom gradonačelnika Stevana Katića, uz fašističku porku “Srbe na vrbe”.

„Šovinističke akcije i pirovi, svojstveni civilizacijskim suterenima, nikako gradovima bogate kulture i tradicije, a kakve su se desile pre neki dan u Kotoru, tribalnim skrnavljenjem Crkve Sv. Nikole u Kotoru, nastavljene su u Herceg Novom, ispisivanjem mrziteljskih grafita: ’Srpsku vam mamu j…‘ na kući Ilića od strane struktura koje se nalaze suprotno od svih kulturnih i duhovnih vrednosti do kojih se čovečanstvo uzdiglo tokom svog trajanja“, navode u saopštenju, prenosi RTCG.

Iz ove koalicije tvrde da „DPS sa svojim pomagačima sa suprotnog pola političke scene svim silama pokušava da u Herceg Novi, inače prepoznat po tome što je miran grad, unesu svađe i netrpeljivost u kojima sami najbolje mogu da se snalaze i politički preživljavaju“.
„Pozivamo građane Herceg Novog i Crne Gore da im to ne dozvole. Pozivamo građane Herceg Novog i Crne Gore da prezru oba ekstrema u Crnoj Gori čiji rukopis prepoznajemo u svim porukama mržnje, ma kome da su upućene“, kazali su iz koalicije.

Tvrde da ovakve poruke narušavaju osećanje spokoja i zaštićenosti od svih manifestacija radikalizma i ekstremizma u kojima građani Herceg Novog žive.

„Taj spokoj i spoznaja svakog stanovnika Herceg Novog da u ovom gradu mogu živeti mirno i bez straha, kako god da se zovu i izjašnjavaju, jedna je od najvećih vrednosti grada pod Orjenom i građani Herceg Novog neće im oprostiti atak na ove vrednosti. Upravo u ime očuvanja takvog duhovnog, ali i fizičkog ambijenta Herceg Novog na koji se, takođe, udara ovakvim grafitima, uvereni smo da će svi njegovi građani osuditi ispisivanje ovakvih, mrziteljskih i fašističkih grafita“, zaključuje se u saopštenju.

“Srbe na vrbe”

Nepoznati počinioci su uništili bilbord sa likom gradonačelnika Stevana Katića, uz fašističku porku “Srbe na vrbe”, saopšteno je iz koalicije “Ni lijevo ni desno. Pravac Novi!”.

​Iz te koalicije poručuju da je utisak gorči zbog činjenice da su šovinističke poruke osvanule u mestu gde je pre nekoliko dana aktivista DPS-a zaključao volontere demokrata koji su realizovali kampanju od vrata do vrata i psihički i fizički ih maltretirao, o čemu se vodi postupak.

O tome, kažu, nisu želeli da obaveštavaju javnost, upravo da ne bi podizali tenzije u društvu umornom od nenormalnosti.

„Uništavanje bilborda sa likom Stevana Katića delo je istih onih koji godinama kuju planove za obračun sa Demokratama – rukopis je jasan, a namera višestruko osvedočena: Šovinističke i rasističke poruke svojstvene su samo najradikalnijim nacional-šovinističkim strukturama poput DPS-a”, navodi se u saopštenju ove koalicije.

Podsetimo, do sličnih ekscesa je došlo i u Hrvatskoj.

1 COMMENT

  1. Srbi Crnogorci samo pamet u glavu. Drzi te se samo svoga srpstva i crkve svoje srpske pravoslavne. Pozdrav iz Republike Srpske.

  2. Srbi Crnogorci samo pamet u glavu. Drzi te se samo svoga srpstva i crkve svoje srpske pravoslavne. Pozdrav iz Republike Srpske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here