Lična arhiva
Pevali i himnu: Učenici ponosno istakli srpske zastave

Prvo polugodište u Srpskoj dopunskoj školi u Italiji obilovalo je bogatim i raznolikim sadržajima o kojima će dugo pričati. Za učenike u Trstu, protekli period bio je u znaku knjige. Prilikom posete Biblioteci srpske pravoslavne crkvene opštine u ovom gradu, đaci nastavnice Slađane Marković su se upoznali sa raznovrsnim književnim opusom i naučili razliku između biblioteke i knjižare. Posebno interesantno im je bilo da vide i dodirnu “staru knjigu”, deo bibliotekarskog fonda koji čine dela stara i po nekoliko stotina godina. Na poziv Kulturnog udruženja srpske omladine u istom gradu prisustvovali su književnoj večeri gde je predstavljen strip o životu Nikole Tesle na italijanskom jeziku, autora Živorada Žike Mišića. Ovaj događaj je ujedno bio kraj višemesečnog projekta koji je imao za cilj da približi italijanskoj publici život i delo slavnog srpskog naučnika. Vannastavne aktivnosti đaka u Trstu obeležene su i odlaskom na kulturne događaje koje je organizovala Biblioteka srpske pravoslavne crkvene opštine iz ovog grada. Na književnoj večeri na italijanskom jeziku posvećenom Isidori Sekulić, tršćanskoj čitalačkoj publici prezentovana je jedna od najvažnijih predstavnica srpske književnosti. U okviru poetske večeri “Njeno veličanstvo poezija” na srpskom jeziku učenici su imali priliku da čuju kako dve savremene pesnikinje govore svoje stihove. Kraj oktobra obeležio je važan događaj u Trstu kome su prisustvovale nastavnice srpske dopunske škole u Italiji. Generalni konzulat Srbije je, organizovao svečanost povodom dodele ordena Republike Srbije protojereju stavroforu Rašku Radoviću, o čemu su “Vesti” već pisale.

Sara Bjelić (sredini) predala rad gostima iz Beograda

Ništa manje aktivno nije bilo ni u drugom delu srpske dopunske škole u ovoj zemlji. Povodom Dana primirja, učenici iz Rovereta su sa nastavnicom Dragicom Doderović posetili Istorijski muzej u tom gradu, uz poseban osvrt na eksponate iz Prvog svetskog rata. Pre posete muzeju, učenici su gledali film “Gde cveta limun žut” i tom prilikom suočavali znanje stečeno u italijanskoj i u srpskoj dopunskoj školi u vezi s ovom temom. I Vićenca je obilovala aktivnostima tokom kojih su učenici nastavnice Jelene Jovanović imali i neobičnu posetu na času – ugostili su glumicu Jelicu Brestovac, koja je odgovarala na njihova pitanja. Učenici su posle toga predstavljali svoja interesovanja kroz kratku radionicu, a uveče su uživali i učestvovali u interaktivnoj predstavi “Pipika ponovo putuje”, u organizaciji KUD Sloga iz Vićence. Tako su na još jedan način imali priliku da se druže sa glumicom u liku omiljene književne junakinje Pipi Duge Čarape, a neki učenici su pronašli posao budućnosti.

Poseta Biblioteci SPCO Trst

Drugu polovinu novembra je obeležio važan događaj, potpisivanje akta o bratimljenju Grada Vićence i beogradske opštine Stari grad. Na svečanosti tim povodom, učenici srpske dopunske škole “Sveti Sava iz Vićence” sa nastavnicom Jelenom Jovanović izveli su himnu “Bože pravde” u pratnji Orkestra Vićenca pod dirigentskom palicom Đuzepea Frakasa i podršku Katarine Vukadinović. Trg Mateoti, ispred čuvenog Teatra Olimpika, blistao je u bojama srpske zastave, a gradom se orila srpska himna. Ovom važnom događaju prisustvovali su zvaničnici Grada Vićence i opštine Stari grad iz Beograda, generalni konzul Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić, predsednik crkvene opštine u Vićenci Živomir Ilić, predstavnici udruženja, učenici i njihovi roditelji. Svečanosti je prethodila poseta delegacije iz Beograda (Radoslav Marjanović, predsednik Opštine Stari grad, zamenik Aleksandar Todorović, predsednik Skupštine Dušan Petrić i zamenica načelnika Uprave Nataša Gavrilović) učenicima srpske dopunske škole u Vićenci. Sa đacima i nastavnicama Dragicom Doderović i Jelenom Jovanović, između ostalog, razgovarano je i o podršci školi od strane ove beogradske opštine.

Podrška iz matice: Sa delegacijom Opštine Stari grad

– Srećna sam što sam 19. novembra na dan potpisivanja sporazuma o bratimljenju prijateljima iz Beograda predala jedan mali rad. Tog dana kada su došli u našu učionicu, osetila sam toplinu i blizinu našeg naroda. Volim Beograd i celu Srbiju. Bilo mi je puno srce kada sam videla naše ljude, čula naš lep jezik i tako osetila još veću radost zbog bratimljenja dva grada i dva naroda – ističe Sara Bjelić, đak šestog razreda, kojoj predaje nastavnica Dragica Doderović.

Iznenađenje: Glumica Jelena došla na čas

Prepuni pozitivnih utisaka, sa elanom i novim idejama učenici i nastavnice u Italiji dočekali su praznike, jedva čekajući nove aktivnosti u drugom polugodištu.

Jedan od radova

Nagrade za strip

Protekli period obogatile su i nagrade sa međunarodnog Strip festa – Fantazija uma (jednog od obrazovnih segmenata Krosa RTS-a). Četiri pohvale iz Paraćina stigle su za učenike Anđelu Radošević (8. razred), Anastasiju Jakovljević (6. razred) iz Vićence, Dušana Vojvodića (2. razred) i Noru Ćurčiju (3. razred) iz Arzinjana. Mentor im je bila nastavnica Jelena Jovanović.

Uz Ršumove stihove

Rođeni da čitaju

U okviru promocije italijanskog pedagoškog i kulturnog projekta “Rođeni da čitaju”, kojim se promoviše važnost čitanja u okviru porodice, učenici mlađeg uzrasta učestvovali su u projektu “Čitamo Ljubivoja Ršumovića”. Projekat je podrazumevao čitanje pesama na srpskom jeziku i njihov prevod na italijanski u prostorijama Biblioteke srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu.

Nikolina na sceni Jelicom

Nikolina će biti glumica

Od svih aktivnosti koje su imali u Vićenci, Nikolini Marjanović se najviše dopala poseta glumice Jelice Brestovac.

U muzeju u Roveretu

– Baš kad smo sa učiteljicom pričali o najmaštovitijim književnim junacima, neko je pokucao na vrata. Bila je to glumica, koja nam je već bila poznata kao Pipi Duga Čarapa. Svi smo bili veoma izneneđeni. Imali smo priliku da sa njom na srpskom pričamo o glumačkom pozivu i šta je sve potrebno da bi neko bio glumac. Odigrali smo i nekoliko igara koje je smislila samo za nas. Kasnije smo prisustvovali njenoj predstavi “Pipika ponovo putuje”, gde je mene izabrala da učestvujemo zajedno na sceni. To je bilo nezaboravno iskustvo. Poželela sam da i ja jednog dana postanem glumica – priča puna utisaka Nikolina, učenica petog razreda.

Stefan (drugi sleva) sa drugarima

Novi obožavalac “Strašnog lava”

Stogodišnjica rođenja Duška Radovića je u Busolengu obeležena kroz tematski čas na kome se čitala i obrađivala poezija ovog poznatog pisca. Čuveni srpski pesnik je tako dobio nove obožavaoce, a jedan od njih je Stefan Končarević, učenik prvog razreda.

– Mnogo mi se dopala pesma “Strašan lav”. Voleo bih da i dalje čitamo i crtamo pesme Duška Radovića – istakao je Stefan.

Uz podršku svoje nastavnice Magdalene Donevski, Stefan i njegovi drugari su strašnom lavu pravili grivu od suvog lišća.