Vesti

Grupa izveštača iz otadžbine je nerazdvojna u prestonici Viktorije, a imala sam priliku da ih upoznam uoči meča između Novaka Đokovića i Andreja Rubljova na Rod Lejver areni.

– Nas desetak novinara na Australijan Openu se uglavnom držimo zajedno, kao jedan klan smo. Od dolaska na turnir smo se više šetali po gradu, nego što smo obilazili neka mesta, ali sutra idemo u Zoološki vrt – kroz osmeh kaže Milan.

Za njega je ovo prvi put da dolazi na AO.

– Do sada sam izveštavao samo sa Rolan Garosa, što se tiče teniskih turnira. Ali, Australijan Open je daleko bolji od Rolan Garosa, u smislu organizacije turnira, ali i propratnih stvari. I što se tiče ljudi, mnogo su ljubazniji, svi su nasmejani, sve je dobro za sada – kaže Milan.

Miodrag Dimitrijević, Milan Tomić i Miloš Bećaković

Sličnog mišljenja je i njegova koleginica Jelena Medić, novinarka portala Sportal.rs, tačnije sportske redakcije Blica.

– Sve je super! Baš mi se sviđa, super je organizovan turnir, i ako ga uporedim sa Garosom, gde sam bila, na mnogo višem nivou je, tako da baš uživamo ovde – iskreno će Jelena, a pridružuje joj se i kolega Miloš Bećaković, sportski novinar portala Telegraf.rs, koji je prvi dolazak u Australiju okarakterisao kao “lep i različit“.

Američki novinar magazina “Insajd“ Vinaj Venkateš i Saša Janković

Kolega Miodrag Dimitrijević, sportski novinar portala Nova.rs, imao je tu nesreću da prvi put dođe u Melburn baš prošle godine.

– Došao sam kad je ovde valjda bilo najgore i kad je bilo najmanje kolega, možda svega 80 novinara. Bilo je obavezno i nošenje maski svuda. Ma, neuporedivo s ovim danas. Baš sam pričao kolegama, prvi put sam video pun stadion ovde prošle godine na finalu, a sada sam video pun stadion čim sam stigao. Znači, potpuna razlika. A, i drugačije je kad je reč o organizaciji. Mislim da je ovo najbolji turnir za nas novinare, jer imamo najviše mogućnosti za rad i za relaksaciju – ističe Miodrag.

Brojni fotoreporteri prate turnir

Za razliku od njega, kolega Nikola Đukić sa RT Balkan pamti prethodne dolaske na turnir po lošem plasmanu Novaka Đokovića.

– Generalno je mnogo bolje, jer je Novak ovog puta otišao mnogo dalje nego prethodna dva puta kada sam ga pratio. Ispao je u drugom kolu 2017, a 2019. u četvrtom kolu – priseća se Nikola.

Među kolegama su i pravi vukovi u praćenju belog sporta.

– I Melburn i Melburn park su se promenili za ovih 15 godina. Rekao bih nabolje. Iako ono što je viđeno prošle godine, u vezi Novakove ekstradicije, znate da ima i loših elemenata u načinu kako je ovo društvo ustrojeno, i zbog čega je veliki broj nas ove godine došao sa nekim pomešanim osećanjima, ali srećom pozitivne stvari su za sada prevagnule – kaže izveštač Kurira.

Nezapamćen performans Novakovih navijača nakon meča

I iskusni novinar Ivan Mrđen, komentator sajta Nova.rs deli isto mišljenje.

– Osmi put sam u Australiji, a četvrti put pratim tenis. Sve je malo drugačije nego što je bilo pre, recimo, četiri godine. Sve dok je tu bio Rodžer Federer drugačije je izgledalo. Kad su Federer i Nadal bili u naponu snage, tad nije moglo da se desi da četrfinalni meč bude pred polupraznim tribinama, kao što je bio prethodni meč Rusa Hačanova. Sad imamo Đokovića kao zvezdu, Cicipasa koji se tu drži na neki način, i imate gomilu novih igrača, kojima ništa ne znače ni godine, ni ko su nosioci, i svako svakog može da pobedi – objašnjava Mrđen.

Ivan Mrđen

On ističe da je proces podmlađivanja normalna stvar u sportu.

– To je ono što zovemo smenom generacija. RNR faza, kako zovem period u kojem su dominirali Rodžer, Novak i Rafa, definitivno prolazi i pitanje je samo koliko će Novak uspeti da izgura ono što su njegovi ciljevi. On sada igra protiv sebe, više nema protivnika, igra protiv svojih povreda i igra protiv brojki. I da ostane zapisan u istoriji kao najbolji – kaže Ivan.

Na pitanje, šta kolege očekuju do kraja turnira, većina njih se složila da je Novak favorit, ali da će zavisiti od njega i njegovo zdravstvenog stanja.

– Verujem da će Novak osvojiti titulu. Nadam se, to je moja želja. I nadam se da će u finalu igrati protiv Hačanova – kroz osmeh kaže Saša Janković, koji živi u Melburnu, a sa turnira izveštava za Novosti i RTS.

To su očekivanja i drugih kolega.

– Zaista se nadam da će Novak pobediti i na neki način ispraviti jednu veliku nepravdu koja mu se desila prošle godine. Jednu pre svega nesportsku nepravdu, i koja je u tom trenutku sezala u mnogo dublje manifestacije, vrlo neprijatne i nekulturne. Siguran sam da je to deo motiva koji sigurno pokreću Novaka, a i sve nas koji ga podržavamo ovde, što sa perom ili zastavom u ruci – istakao je Vuk Brajović.

Nikad brže do akreditacije

I dok je kolega Milan Tomić sa portala B92 imao problema da se akredituje, jer je zamenio kolegu koji je ranije dolazio, pa su morali da dostavljaju naknadnu dokumentaciju o čitanosti portala i broju posetilaca na Tviteru, kolega Nikola Đukić nije imao problema.

– RT Balkan je nekadašnji Raša tudej. Otvorili smo redakciju RT-a pre nekih tri meseca. Nikad brže se nisam akreditovao i nikad brže nisam dobio vizu. Za manje od 24 sata. Pretpostavljam da je to bilo zbog decembra kada su ubrzali postupak zbog praznika, a i meni je ovo treći dolazak u Australiju – objašnjava Nikola.

Novinari (i) navijači

Na Australijan Openu je i Jovana Jovančić, koja je u Srbiji radila na TV Prva i RTS-u.

– Sada me je angažovao Tanjug. Kao novinaru ovo je moj prvi Australijan open, ali ne i kao gledaocu. Mnogo je više slobode, kada je reč o navijanju, kada niste izveštač sa događaja. Negde smatram, a i kolege su mi ukazale na to, da nije fer da navijam: “Ajmo, Nole“. Ali, bih ga sigurno vatrenije podržavala da sam samo gledalac – iskreno će Jovana.

Jovana Jovančić

Prijatelji iz Melburna

I dok je većina novinara odsela u hotelima, Saša Ozmo iz Sport kluba, koji je šesti put u Australiji, odseo je kod, kako on kaže, teta Živane iz “Srpskog glasa“.

(s leva) Saša Ozmo, Jelena Medić, Vuk Brajović i Nikola Đukić

– Prijatelj sam sa Živanom Jovanović već šest godina. Ona je divna žena. U Australiju sam prvi put došao 2015. godine, a od 2016. boravim kod nje kada dođem u Melburn – kaže Saša.

Ko je baka Srbijanka?

Ako se neko zapitao ko je baka sa Australijen opena, za mnoge parohijane crkve Sveta Trojica iz Branzvika to nije bil nikakva tajna. Reč je o Srbijanki Stanišić iz Melburna.

(s leva) – Srbijanka Stanišić i kćerka Bogdana Stojimenović

– Ovo je treći meč koji pratim. A, unuk je Boban je rešio da me vodi. Lepo je, volim da Novak dobije, da bude srećan i zdrav, to je najglavnije. Nikada nisam ranije bila, ovo je prvi put da dolazim ovde, boga mi. Pa, srećna sam, eto. Daj bože da Novak pobedi – kaže za Vesti baka Srbijanka, koja je u Australiji još od 1972. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here