Lična arhiva
U gradu Romea i Julije: Ispred Koloseuma u Veroni

Prvi put posle početka pandemije, jedna od pet folklornih grupa Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča gostovala je kod nekog našeg društva van Austrije. Kao što su “Vesti” već pisale, veterani su u Vićenci gostovali na poziv društva Vidovdan. Bio je to veoma emotivan susret prijatelja koji se nisu videli tri godine. Boravak u Italiji bio je prilika da posete i neke znamenitosti u toj zemlji i o tom putovanju učesnici još pričaju drugim članovima “Mokranjca”. Detaljnije o tome za “Vesti” govori Saša Božinović, potpredsednik.

– Dve postave veteranske grupe, nas 32 igrača i nekoliko pratilaca, veseli i srećni krenuli smo put Italije, a u prostorijama Vidovdana priređen nam je srdačan doček. Uz zagrljaje i nazdravljanje čašicom domaće rakije, razmenili smo utiske o prethodne tri godine, koliko se nismo videli. Posle doručka je domaćin odredio vodiča koji nas je vodio u obilazak predivne Vićence. Posetili smo vidikovac, katedralu, centar grada. Svi smo bili oduševljeni znamenitostima, ali i poznatim italijanskim restoranima i specijalitetima – priča Božinović.

Sledećeg dana, posle doručka, Bečlije su otišle u Veronu, gde su se fotografisali ispred čuvenog Koloseuma, posetili kuću i balkon poznate po priči o Juliji i Romeu i čuveni centar grada.

Orginalne nošnje: Veterani pre nastupa

– Proveli smo par divnih sati u predivnoj Veroni i sa puno lepih utisaka krenuli nazad za Beč, gde smo uz veselu i pozitivnu atmosferu stigli u večernjim satima. Moram istaći da nam je ovo gostovanje u Italiji dalo još veću motivaciju da još jače nastavimo rad, češće putujemo i družimo se – navodi Božinović.

On je pozvao sve zainteresovane da se pridruže veteranskoj grupi “Mokranjca” čiji je moto “Godine su samo broj”.

Opravdali renome

Na koncertu su se veterani “Mokranjca” publici predstavili koreografijama “Igre iz Kobišnice” i “Crnorečje u pesmi i igri”. Kao i sve grupe i veterani su u potpunosti opravdali renome ovog velikog i uspešnog društva. Usklađenost, muzički aranžman i originalna nošnja su oduševili sve prisutne i nastup je pozdravljen dugim aplauzom.

– Posle programa druženje je nastavljeno uz muziku uživo i zaista je bilo lepo videti sve nas zajedno i opušteno bez ikakvih korona ograničenja. Na svakom koraku se osećala toplina, ljubaznost i da su se ljudi uželeli druženja i vraćanja u normalnost – rekao je Božinović.