Youtube/TRT World
Potočari

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da Srebrenica nije samo simbol stradanja Bošnjaka i da bi stradanje više od 3.500 Srba takođe trebalo da izazove empatiju kod Bošnjaka koji to uporno odbijaju.

Ona je navela da Bošnjaci ne mogu da očekuju da se svake godine pominju i obeležavaju samo njihove žrtve, a da se ne učini nikakav napor priznanju da su i srpske žrtve evidentirane, odnosno da postoje, kao i da ih treba obeležavati na isti način.

Majkićeva je istakla da Bošnjaci odbijaju svaki razgovor o toj temi, a koji bi mogao doprineti pomirenju i razumevanju na prostoru BiH.

– Jasno je da bošnjački političari odbijaju da se o događajima iz proteklog rata, kao i događajima u i oko Srebrenice, razgovara na ravnopravnoj osnovi, uvažavajući žrtve na obe strane – navela je Majkićeva.

Prema njenim rečima, nastojanja srpskog naroda su još izraženija nakon izveštaja Međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godina, a koji je Vlade Republike Srpske primila k znanju.

Majkićeva je rekla da nije iznenađena ponašanjem ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković koja je uputila inicijativu da se 11. jul proglasi danom žalosti u celoj BiH i ne čekajući formalnu odluku Saveta ministara, samoinicijativno uputila instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH tražeći da se, kako je navela, “dostojno obeleži ovaj datum”.

– Nakon toliko godina u parlamentu BiH i poznavajući o kakvoj se osobi radi, mene ne iznenađuje ponašanje Turkovićeve. Ona se i ne ponaša kao ministar inostranih poslova BiH, već kao ministar samo jednog naroda – bošnjačkom i jedne stranke – SDA – rekla je Majkić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here