Youtube/Sputnjik Srbija
Andrija Mandić

Novi dogovor u Crnoj Gori, novi premijer ili izbori, opcije su koje je ponudio Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, pošto su poslanici vladajućih struktura sa poslanicima opozicionog DPS Mila Đukanovića izglasali Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i smenili ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da to nije bio genocid. On je ocenio kao štetan po srpski narod potez koalicionih partnera DF, okupljenih oko potpredsednika vlade Dritana Abazovića i predsednika parlamenta Alekse Bečića. Drugi lider DF Milan Knežević ističe da je crnogorskom rezolucijom srpski narod proglašen genocidnim i da Zdravko Krivokapić više ne može da bude premijer.

Andrija Mandić smatra da skupštinska većina zbog dogovora partnera sa poraženim Đukanovićem na temama koje dele Crnu Goru više ne postoji, pa odnosi moraju da se resetuju na dan posle izbora.

– Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici, koju nije izglasao ni parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. Poslanici DF napustili su parlament i sada pored krize vlade imamo i krizu Parlamenta. Pozvali smo koalicione partnere na nove dogovore kako bi formirali novu vladu. Ali, ako to ne budemo mogli, uz pomoć prelazne vlade organizovaćemo nove izbore – naglasio je Mandić, ukazujući da su nakon odustajanja premijera da potpiše Temeljni dogovor sa SPC neophodni novi dogovori. Zalaže se za rešenja koja bi zadovoljila one koji glasali protiv Đukanovića, a za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

Milan Knežević ističe da građani koji su glasali za promene nisu mogli da veruju da će devet meseci kasnije delovi parlamentarne većine – Demokratska CG, URA Dritana Abazovića i Krivokapić – sa DPS-om proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan.

– Iako sam glasao protiv, osećam izvesnu vrstu sramote i želim da se izvinim Srbiji i srpskom narodu, jer odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore. Osim toga, njome se Milo Đukanović vratio na vlast, kao i njegova ideologija – tvrdi jedan od lidera DF.

On je naglasio da su premijeru Krivokapiću još pre glasanja poručili da kao premijer više neće imati podršku Fronta ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om.

Da je crnogorska vlast ozbiljno poljuljana govore oprečne izjave aktuelnih koalicionih partnera. Poslanik DF Slaven Radunović kaže bez dogovora sa partnerima Front neće više u “plenum”, kao i da neko može da formira većinu ukoliko je ima. S druge strane, Miloš Konatar, poslanik Abazovićeve koalicije “Crno na belo”, kaže da DF, ako pokrene pitanje nepoverenja Vladi, mora i da potraži partnere na drugoj strani.

Pokretanje dijaloga sa parlamentarnom većinom najavljuje i premijer Zdravko Krivokapić, koji dešavanja u Crnoj Gori vidi kao finale sistematskog pokušaja urušavanja i diskreditacije prve demokratske vlade bez DPS. Smatra i da njegova vlada ima dve opozicije.

– Nije slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu, uspećemo, ali moramo svi uložiti maksimalne napore za stabilizaciju političkih prilika. To nam je najsvetija dužnost i obaveza pred građanima, jer je jedina mera odgovorne, mudre i zrele državne politike – kazao je Krivokapić, naglasivši da će do kraja biti na braniku zaštite interesa građana i da neće pristati na ucene da izda svoju zakletvu.

Vučić: Srbi, glavu gore!

Aleksandar Vučić poručio je srpskom narodu u Crnoj Gori da će Srbija u uvek biti uz njih i da drže glavu gore, kao i da će se u narednim danima analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta.

– Neće se donositi ishitrena rešenja. I ni na koji način nećemo vređati one koji su te odluke, a svakako protiv interesa Srbije, donosili – poručio je predsednik Srbije u obraćanju građanima Srbije i srpskom narodu u Crnoj Gori putem Instagrama.

Dan sećanja

Rezolucija je usvojena iako je prethodno skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode predložio parlamentu da je ne izglasava. Rezolucijom se 11. jul proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice i osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje genocid.

– Potvrđuje se rešenost države Crne Gore da u budućnosti spreči genocid i druge ozbiljne zločine – stoji, između ostalog u Rezoluciji.

Rampa za ucene

Bilo kakvo ucenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije više opcija za Milana Kneževića.

– Mesecima smo trpeli nacionalna i identitetska i svaka druga poniženja od Krivokapića koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a poslednji događaji su kulminacija toga- kazao je Knežević povodom zahteva za smenu Krivokapića, ocenivši i da je legitimitet Alekse Bečića upitan, jer je njegova partija glasala za rezoluciju.