Srećković: Crkva stožer okupljanja dijaspore

0

 

"Svojim prisustvom i aktivnim delovanjem, Srpska pravoslavna crkva okuplja sve slojeve srpske dijaspore, bez obzira na političku orijentaciju, te kao takva ima jedinstvenu ulogu nacionalnog kohezionog faktora", rekao je Srećković.

 

On je naglasio da država treba da podrži SPC u njenom delovanju na očuvanju duhovnosti, kulture, istorije i identiteta srpske dijaspore i da odvojenost države od crkve nije prepreka u tom pravcu, navedeno je u saopštenju.

 

"Država i crkva nikada više ne smeju biti rivali, već partneri u građenju nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta i povezivanju matice i dijaspore", istakao je ministar za dijasporu.

 

Diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije i drugi državni organi, kako je rekao, treba da ostvaruju punu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom u dijaspori i da joj pružaju neophodnu pomoć i podršku, kako u njenom prosvetiteljskom i dobročiniteljskom radu, tako i u drugim aktivnostima.

 

Podsetivši na reči patrijarha Irineja da narod koji je usled prilika raseljen, ali pripada narodu srpskom i jedinstvenoj Crkvi, Srećković je rekao da treba učiniti sve da naš narod u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji treba da ostane deo istog duhovnog prostora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here