Vesti
Milan Vlašić

Kakva je to godina bila, ta 2020… Ta, šta smo je upravo ispratili. Kada se samo setimo da smo joj se radovali! Zamislite, neki su čak plaćali da je dočekaju!

Marko Aurelije

Ipak, kako reče Marko Aurelije, čuveni rimski imperator: “prepreka postaje put”, pa tako i ova situacija skoro pa cele 2020. godine je bila jedna ogromna prepreka mnogima, prepreka za normalan život. Ako je poznati rimski stoik bio u pravu, a kako mu se filozofija potvrđuje skoro 19 vekova, nećemo ni mi sumnjati u njega, možemo samo da zamislimo kakav nas put čeka u budućnosti.

Fini neki ljudi

Krajem marta, na samom početku pandemije bili smo prisiljeni da budemo kod kuće, počeli smo da se ponovo upoznajemo s našim ukućanima i zaključili smo da su to, u stvari, fini neki ljudi. Sredinom godine je već bilo drugačije, jer smo shvatili da ipak ne sanjamo i da ukućani kao da nisu oni isti iz marta. Nekako kao da su bili manje fini…

Bilo kako bilo, svi smo dobili nekoliko hiljada poruka, štoseva i šala na račun virusa i života u izolaciji. Čuli smo različite teorije od kojih je jedna krajnost da je sve baš tako kako vidimo na TV-u ili pročitamo u novinama, a druga da je reč u velikoj zaveri. Jedno je sigurno, a to je da ništa nije sigurno, da je jedina stalna stvar promena, inače u životu, pa tako i u ovom slučaju.

Prave vrednosti

Ipak, ono što je sigurno jeste da smo počeli da razmišljamo na drugačiji način, da smo, makar na trenutak postavili sami sebi pitanje o vrednostima, stvarnim vrednostima, nakon šta smo videli da sve, ama baš sve može u jednom trenutku da stane.

Odjednom smo počeli da sumnjamo ko smo mi u stvari, šta mi to imamo, koliko vrede stanovi, kuće, automobili, nakit, pare i bilo šta materijalno – ako se ne smemo kretati ili ako bi se, ne daj Bože, narušilo zdravlje.

Koliko god da cenimo materijalno, barem u jednom trenutku smo spoznali da su prave vrednosti u stvari besplatne, da ne mogu da se kupe, niti su na prodaju. Nema tih para na svetu koje mogu da kupe sekundu nečijeg vremena, koje mogu da kupe iskreni osmeh, ljubav, prijateljstvo, zdravlje. Čuvajte tu spoznaju, ne gledajte TV osim kada se prikazuje vaša omiljena emisija, a od novina čitajte samo “Vesti”. Jedan pouzdan recept za zdrav život jeste da pazite s kim provodite vreme jer, kako je govorio Čarli Džons: “Vi ćete biti ista osoba i za pet godina, a jedinu razliku će činiti ljude koje sretnete i knjige koje pročitate”.

Zanemarite kritike

Ako i pored svega šta radite u najboljoj nameri doživljavate kritike i nerazumevanja, neka vas to ne brine, jer ko god da vam nešto ružno i neprimereno kaže ili uradi, ne govore oni svojim postupcima o vama, već o sebi. Pogledajte koliko nam je lepih momenata priredio Novak Đoković pa ćete opet naći deo ljudi, naših ljudi, koji će mu naći zamerku, kritikovati sve šta on radi. Pitanje je kako bi i veliki Tesla prošao pored nekih naših “sveznalica”. On je ipak u večnosti pošteđen i na njega smo svi ponosni.

Nova 2021. godina

Zamislite na trenutak da je na našoj planeti harmonija, da nema sukoba, svađa, trke za materijalnim, da se svi slažemo, volimo i poštujemo. Zamislite da takvu planetu posete neki tamo vanzemaljci. Brzo bi otišli jer bi im bilo dosadno. E zato je kod nas interesantno, uvek se nešto dešava, stalno se nešto nerviramo, neki nesporazumi, sukobi, akcija non-stop. A vanzemaljci? E pa to su izgleda ovi što nas nerviraju i mora da im je jako zanimljivo jer nikako da odu.

Srećna vam Nova godina, uz želju da u nekom šoping centru slobodno kinete i da niko ne zalegne kao da je čuo komandu “atomski s’ leva”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here