Srećni praznici strancima u Nemačkoj!

0

Boravak migranata koji imaju privremene papire (Duldunge) biće produžen na još dve godine zaključeno na konferenciji pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova u Bremenu. Odluku je u petak saopštio ministar Donje Saksonije Uve Šineman.

 

Radni migranti tzv. “gastarbajteri” u Nemačkoj se u većem broju naseljavaju nakon potpisivanja sporazuma izmedju SR Nemačke i SFR Jugoslavije 1968. godine. U periodu izmedju 1973. i 1992. Srbi u Nemačku dovode svoju decu ili bračne drugove u okviru mogućnosti “spajanja porodice”. Secesionistički ratovi širom Jugoslavije prouzrokovali su nakon 1992. novi talas izbeglica s tih prostora u Nemačku.

 

Prethodno su socijaldemokratski ministri unutrašnjih poslova, zajedno sa migrantskim udruženjima, insistirali na trajnijem rešenju, uz ocenu da period od dve godine nije dovoljan da migranti trajno reše svoj status u Nemačkoj.

Prema dosadašnjem zakonu migranti su mogli da ostanu ako su podnesu dokaze o zaposlenju, znanju jezika i mestu boravka i taj rok je važio do kraja ove godine.

 

Srbi u Nemačkoj

Između 1970. i 1990., Srbi su većinom migrirali prema državama nemačkog govornog područja.

Danas, skoro milion Srba- prve, druge i treće generacije živi u Austriji, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Nemačkoj.

Većina Srba i njihovih potomaka živi u Nemačkoj, oko 700.000 ljudi. Pored Turaka, Srbi čine drugu etničku grupu nenemačkog porekla u Nemačkoj.

Međutim, kako je nalaženje posla za mnoge bio nepremostivi problem, tako je na osnovu dosadašnje regulative za oko 30.000 migranata početkom 2010. jedino rešenje bilo proterivanje.

 

Da bi se to sprečilo, nova koalicija je morala da pronađe novo rešenje, a to je, produženje boravka ovih ljudi za još dve godine, kako bi im se pružila još jedna šansa za integraciju u nemačko društvo.
 

Pri tome će se tolerisati i oni koji nisu našli posao. Nova odluka je da svi koji dokažu da su u poslednjih šest meseci ove godine radili bar part- time poslove moći će da ostanu.

 

Inače, vlada u Berlinu uvela je nova pravila za strance: Svaki novopridošli stranac koji želi da ostane u Nemačkoj, već od 2010. moraće da potpiše ugovor koji sadrži prava i obaveze migranata.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here