Srećno dete – zadovoljan čovek

0

Kada se presaberu sve roditeljske želje i nadanja, svrha vaspitanja mogla bi da se svede na dilemu tipa, kako odgajiti srećno i samostalno dete koje će kao čovek biti sposobno da se nosi sa životnim problemima. Porodica je baza svega, mesto na kome deca stiču osnovna znanja o ljudima, međuljudskim odnosima, životu i životnim problemima. Iskustva, navike i modele koje klinci steknu u najmanjoj društvenoj ćeliji – porodici, primenjivaće tokom celog života u svim ostalim odnosima, što vaspitanje čini jednim od najtežih i najodgovornijih zadataka.
Jedinstven recept za odgajanje srećne dece koja odrastaju u zadovoljne ljudi – ne postoji! Svaka porodica i svako dete su drugačiji. Ipak, neka pravila mogu da pomognu, a sastavili su ih dečji psiholozi na osnovu dugogodišnjeg istraživanja.
Nijedan ekstrem nije dobar. To znači da ne smete razmaziti decu, ali ih ne smete ni previše strogo vaspitavati. Previše popustljiv odnos sprečava klince da razvijaju samostalnost, dovodi do frustracija i nesposobnosti. Razmažena deca postaju samovoljna, nesamostalna, sebična, preosetljiva, a često i asocijalna, jer im je teško da se uklope u vršnjačku grupu. S druge strane, previše strogo vaspitanje daje poslušnu decu, ali u njima akumulira agresivnost, nezadovoljstvo, nepoverljivost i nesigurnost. Deca koja se plaše svojih roditelja, kako bi izbegla kažnjavanja, pribegavaju lukavstvu i lažima. Prevelika strogoća roditelja može obeshrabriti decu i blokirati njihovo samopouzdanje. Dakle, neophodan je balans, ali i razvijanje mentalnih sposobnosti i kreativnosti dece.
Ohrabrujte ih da pričaju sa vama o svemu. Pitajte ih šta im se dešavalo tokom dana, šta misle, šta žele i očekuju… Još je važnije da ih pažljivo slušate! Zapravo je to najvažniji deo vaspitanja, jer ukoliko ih "otkačite"
zato što imate važnija posla, vremenom će prestati da dele sa vama ono što misli i osećaju. Takođe je vrlo važno da svoje naslednike naučite da izraze i prepoznaju emocije.
U redu je da i deca povremeno budu ljuta, neraspoložena, a ponekad čak i besna. Međutim, za vas kao roditelje je važno da znate šta izaziva takve emocije i kako deca na njih reaguju. Dozvolite im da istražuju, podstičite njihovu radoznalost i uvek odgovarajte na sva njihova pitanja.

 

Deca imitiraju roditelje
Imajte u vidu da se deca od najranijeg uzrasta ugledaju na roditelje. Mali imitatori oponašaju svoje roditelja i postaju male, a kasnije i velike kopije onih od kojih su učili kako da pokazuju emocije ili čemu da se smeju, a čemu da se raduju. Zato budite samokritični i svesni svojih grešaka, pa ne pokazujte pred decom neka negativna ponašanja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here