EPA
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder

Sankcije nikad ne daju efekta posebno ne prema Rusiji, izjavio je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

– Znamo iz sopstvene istorije da, kada smo imali dobre odnose sa Rusijom, na kontinentu je vladao mir. Kada je bilo drugačije, nije bilo mira – rekao je Šreder nemačkom listu „Handelsblat“.

On smatra da će gasovod „Severni tok 2“ biti uskoro završen, pošto je to u interesu Nemačke i Evrope. Šreder je pozvao da se projekat ne uvezuje sa drugim pitanjima i podsetio da su nemačke vlasti jasno saopštile: „Severni tok 2 je u našem interesu i želimo da on bude završen“.

Šreder se složio sa mišljenjem predsednika Nemačke Franka Valtera Štajnmajera da ne treba rušiti mostove u odnosima sa Rusijom, pošto je Moskva „suviše važna za međunarodnu politiku“. Bivši kancelar je naglasio da je Rusiji potreban novac od prodaje gasa i da je to važno za uzajamnu zavisnost.

On je podsetio da je čak i za vreme SSSR postojala stabilna isporuka gasa i nafte. Nemačka „nikad nije imala problema sa isporukama iz Rusije“, a Rusija sa Berlinom oko plaćanja.

– Zašto tu nešto menjati? – zapitao je Šreder, dodavši da su Nemačkoj potrebne isporuke iz Rusije, ne samo nafte i gasa, već i drugih ruda, kao što su retki metali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here