EPA/YONHAP
Gerhard Šreder

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder dao je intervju za Njujork tajms i time se prvi put oglasio od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu, a delove su preneli mnogi nemački mediji.

U Nemačkoj je bivši kancelar i Putinov prijatelj Gerhard Šreder veoma kritikovan.

Šreder je, između ostalog, izjavio da je ponovo voljan da posreduje u ratu u Ukrajini, te da se mirovno rešenje mora postići što je pre moguće.

– Mislim da je ovaj rat bio greška i to sam uvek govorio – rekao je Šreder.

O posredovanju u Moskvi

– Putin je definitivno „zainteresovan za okončanje rata” – rekao je Šreder, misleći na svoj neuspeli pokušaj posredovanja.

– Ali to nije tako lako. Postoji nekoliko tačaka koje treba razjasniti – rekao je Šreder – ne objašnjavajući, međutim, o kojim tačkama je reč.

– Uvek sam zastupao nemačke interese. Uradiću šta mogu. Bar mi jedna strana veruje.

Šreder je u razgovoru ponovio da je put u Moskvu nastao kao rezultat inicijative ukrajinske strane. Ukrajinski ambasador u Nemačkoj, Andrij Melnik, mu je svojevremeno tu protivrečio.

Prema rečima Šredera, pre puta u Moskvu, na sastanku u Istanbulu ukrajinski parlamentarac Rustem Umerov ga je upoznao sa ukrajinskim stavovima. Posle razgovora sa Putinom, usledio je još jedan sastanak sa Umerovom u turskoj metropoli – nakon toga je kontakt prekinut.

– Ali spreman je da ponovo razgovara sa obe strane – rekao je Šreder za Njujork tajms.

Bivši kancelar Nemačke takođe ne veruje da Putin snosi odgovornost za sve očiglednije ruske ratne zločine u Ukrajini.

– Zločini, poput navodnog ubistva civila u Buči, morali bi da budu istraženi – rekao je Šreder, ali on ne veruje da je naređenje došlo od Putina.

Odgovorne su „niže pozicije”, tvrdi Šreder.

Šreder se u razgovoru za američki list zalagao se za održavanje odnosa sa Rusijom uprkos agresiji na Ukrajinu.

– Ne možete dugoročno izolovati zemlju poput Rusije, ni politički ni ekonomski – rekao je Šreder i dodao:

– Nemačkoj industriji su potrebne sirovine koje ima Rusija. Ne radi se samo o nafti i gasu, nego i o retkim metalima. A to su sirovine koje se ne mogu lako zameniti.

Šreder je branio nemačku energetsku politiku poslednjih decenija, koja je zemlju učinila zavisnom od ruskog gasa. Žestoka debata u Nemačkoj ga čudi:

– Svi su u tome učestvovali poslednjih 30 godina, a sad se prave pametni. Ja se sada neću posipati pepelom. To nije moj stil.

Ostavka – samo ako Rusija ukine gas Nemačkoj

Šreder je još jednom potvrdio da neće odustati od rada za ruske energetske kompanije. O ostavci na svoje funkcije će razmilsliti samo ako Putin zaista prekine snabdevanje Nemačke i Evropske unije gasom. Međutim, Šreder ne veruje da će se to dogoditi.

Bivši kancelar je predsednik nadzornog odbora ruske naftne kompanije Rosnjeft, a nedavno je radio i za gasovodne kompanije Severni tok i Severni tok 2. Zbog toga je u SPD-u u toku postupak isključenja Šredera iz stranke.

Ali to nije sve: godišnja generalna skupština ruskog energetskog giganta Gasproma održaće se 30. juna – i Šreder bi trebalo da bude izabran u upravni odbor – ako prihvati nominaciju. U intervjuu za „Njujork tajms”, bivši kancelar je ostavio otvorenim da li će preuzeti tu funkciju ili ne.

Prema pisanju američkog lista, Njujork tajms je dva puta razgovarao sa bivšim kancelarom i liderom SPD-a Gerhardom Šrederom (78) u njegovom rodnom gradu Hanoveru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here