EPA
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder

Nemačke vladajuće stranke odlučile su da oduzmu parlamentarne privilegije bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu zbog njegovog odbijanja da se distancira od Kremlja uprkos ratu u Ukrajini, piše Fajnenšel tajms.

Šreder, blizak prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, predsednik je odbora ruskog naftnog giganta Rosnjeft i blisko je uključen u Severni tok 1 i 2.

Zajedničkim predlogom vladajućih Socijaldemokrata, Zelenih i liberalnih Slobodnih demokrata, o kojem će raspravljati budžetski odbor Bundestaga, nastoji se da mu se oduzme kancelarija i osoblje koje ga je pratilo u parlamentu.

Sve stranke će pozvati vladu da osigura da bivšim kancelarima ne budu automatski dodeljivane privilegije, već da ih dobiju samo ako obavljaju zadatke za koje kažu da su kompatibilni sa njihovom funkcijom.

– Odbor za budžet utvrđuje da bivši kancelar Šreder više ne ispunjava nikakve obaveze koje proizilaze iz njegove funkcije – navodi se u zahtevu.

– Iz tog razloga, njegova kancelarija će biti zatvorena.

U podnesku se ne pominje Šrederov stav prema Rusiji i Putinu. Nezvanično se tvrdi da se nastoji da se izbjgne utisak da je bivši kancelar kažnjen zbog svojih kontroverznih stavova.

– Gerhard Šreder je samo lobista ruskih državnih kompanija i više nije aktivan u ime nemačke vlade – rekao je Sven-Kristijan Kindler, portparol Zelenih za budžetsku politiku. Kako je dodao, stoga i prestaje potreba da mu se dodeljuje kancelarija i osoblje.

Šreder, kancelar od 1998. do 2005. kritikovan je zbog intervjua za Njujork tajms u aprilu u kojem je branio svoje bliske veze sa Rusijom uprkos njenoj invaziji na Ukrajinu.

Nakon komentara, Saskia Esken, liderka socijaldemokrata, pozvala je Šredera da napusti stranku. Ona je rekla da se godinama ponašao kao “biznismen, i da ne treba da ga gledamo kao starijeg državnika”.

– On zarađuje svoj novac radeći za ruska državna preduzeća i način na koji brani Vladimira Putina od optužbi za ratne zločine je potpuno apsurdan – dodala je.

Prema tom predlogu, iako će izgubiti funkciju u Bundestagu, Šrederu će biti dozvoljeno da zadrži telohranitelje i penziju.

Suparnički predlog koji su podneli opozicioni demohrišćani (CDU/CSU) tražio je da se Šrederu oduzme i penzija.

Šreder je preuzeo funkciju predsednika odbora kompanije Nord Stream AG ubrzo nakon što je napustio funkciju 2005. – potez koji se u to vreme pokazao veoma kontroverznim. Od tada je samo produbio svoj angažman u projektu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here