Sreli jesen kraj dva Izvora

R. Patković - Vesti
0
R. Patković - Vesti

Ko je video i uživao, dugo će pamtiti, a ko nije, žaliće što nije bio, kada čuje kako su dva Izvora krunisala nezaboravnu folklornu noć u nemačkom Reklinghauzenu.

Moto folklornog spektakla bio je “U susret jeseni”, a okupilo se više od 250 gostiju iz Severne Rajne Vestfalije, Holandije i Francuske.

Učesnike i publiku su pozdravili Milan Petrović, predsednik Izvora Reklinghauzen, Ivica Stefanović, potpredsednik domaćina manifestacije i sveštenik Danilo Dangubić.

Sve je počelo urnebesnom muzikom Mara benda iz Male Laote kod Petrovca na Mlavi, a potom je simpatična voditeljka programa Milenija Reljić, kao biserni niz najavljivala učesnike. Uz momke i devojke Izvora iz Reklinghauzena koji su bili domaćini, nastupili su članovi Izvora iz Pariza, “Njegoša” iz Hama, “Nemanjića” iz Dortmunda.

Najmlađi uzrast domaćina otvorio je folklornu noć igrama iz Levča, nastavili su Parižani sa Vlaškim igrama. Posle pauze izvođački ansambl domaćina izveo je Šopske igre, a posle njih na binu je izašla omladinska grupa pariskog Izvora.

“Njegoš” iz Hama je pesmom i igrom stigao čak do Leskovca, a kako izgledaju Pastirske igre pokazali su razigrani “Nemanjići” iz Dortmunda.

Gosti iz Pariza još jednom su oduševili igrama iz Bujanovca, a finalnom igrom iz Niša priveden je kraju niz spektakularnih nastupa.

Potom se igralo se i pevalo i niko nije primetio da je svanulo jutro. A da se put do Reklinghauzena isplatio potvrdili su i brojni gosti, članovi društava “Sveti Sava” iz Roterdama i Beli orlovi iz Bilefelda koji nisu došli da nastupaju već samo da uživaju u atmosferi i druženju sa zemljacima.

U red novostečenih prijatelja, domaćin Izvor je ponosno svrstao i imenjake iz Pariza, a već je izvesna i uzvratna poseta.

Dubravka Stijović, umetnički rukovodilac KUD Izvor iz Pariza je oduševljena gostoprimstvom domaćina.

– Posle 20 godina koliko igram i putujem, ne pamtim da sam se osetila tako kao kod kuće kao za vreme posete imenjacima u Reklinghauzenu. Toliko topline, truda i požrtvovanosti, samo je učinilo da poželimo da vidimo naše prijatelje što pre – kaže Dubravka Slavici Nikolić, osnivaču domaćeg ansambla Izvor, i majkama folkloraša nije silazio osmeh sa lica.

Nije to bilo bez razloga. Izvor je bio i ostao ponos i dika poštovaoca folklorne umetnosti.

Vidimo se u Parizu

Jelena Anđelić Korać, članica Izvora, društva koje okuplja više od 100 članova u Parizu, kaže da se u Francusku vraća puna utisaka, koje, kako ističe, neće nikada zaboraviti.

– Drago mi je da ćemo mi 30. novembra u Parizu na našoj folklorijadi biti domaćini imenjacima iz Reklinghauzena i i te kako se radujemo našem novom susretu.

Sreća

Novi i mladi sveštenik Danilo Dangubić bio je posebno impresioniran celokupnom manifestacijom, a naročito nastupima folkloraša. Pozdravio je i blagoslovio prisutne.

– Hvala vam za čast koju ste mi učinili molbom da dođem. Hvala vam za trud koji ulažete kako bi u ovoj velikoj i moćnoj kulturi dostojanstveno predstavili našu kulturu koja ima svoje ime i prezime, smisao i kontinuitet. Kada sam ušao u prijatni ambijent ove sale u kojoj ste nas ugostili najpre sam uočio natpis koji se evo nalazi iza mojih leđa. Dva izraza su odmah zaokupila moju pažnju: “susret” i “Izvor”. Svakako ćemo se večeras gostiti “izvornim” elementima naše kulture, a najpre ćemo se “susresti”. Većina vas zna da izraz “susret” svoj koren ima u izrazu “sreća” i da ta dva izraza jedan drugome daju smisao – rekao je između ostalog prota Danilo Dangubić.