T. Barbulović
Ambasadorka i članovi KUD Opanak

Povodom Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, ambasador dr Jasmina Mitrović Marić priredila je prijem i koktel u prostorijama ambasade u Kopenhagenu.

Brojnim gostima, predstavnicima naše dijaspore, predstavljena je i postavka izložbe “Beograd -Kopenhagen, 102. godine diplomatskih odnosa”, koja će zvanično biti predstavljena i danskim građanima, 21. februara u Kraljevskoj univerzitetskoj biblioteci u Kopenhagenu.

Prijem i program je započeo himnom “Bože pravde” u izvođenju Milana Svrzića i njegove kćerke Dunje, a nastavljen je starom narodnom pesmom sa Kosova i Metohije “Rasti, rasti moj zeleni bore”, takođe u Dunjinoj i Milanovoj interpretaciji.

Ambasadorka je svima poželela srećan i izgovorila zdravicu Ljubivoja Ršumovića “Deca ti se rađala narode srpski”. Jasmina Mitrović Marić je upoznala prisutne sa izložbenom postavkom u ambasadi koja se ovom prilikom razlikovala od one planirane za Univerzitetsku biblioteku. Postavka je na nacionalni praznik, prema njenim rečima, podeljena u četiri dela.

Prvi je istorija stare nemanjićke Srbije, kojom se Dancima pokazuje da je i Srbija bila kraljevina. Druga celina je o 102 godine diplomatskih odnosa Kraljevine Danske i Srbije. Treći i četvrti deo postavke činile se bogate srpske trpeze i vina, koja su se služila.

KUD Opanak iz Kopenhagena je izveo nekoliko spletova kola i igara iz Srbije, a kasnije u toku večeri su predvodili opštenarodno veselje i kolo za sve ljubitelje lepih narodnih igara.

Izvor:
T. Barbulović

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here