Srpski košarkaši nalaze se u najužem krugu favorita za osvajanje medalje na Svetskom prvenstvu, iz dana u dan euforija među ljubiteljima košarke u našoj zemlji je sve veća i sa nestrpljenjem se iščekuje početak šampionata.

Tim povodom smo iskoristili priliku da razgovaramo sa istinskim legendama naše košarke.

Zoran Sretenović, bivši plejmejker “plavih”, osvajač evropskog zlata u Rimu 1991. i u Atini 1995. godine, pričao je za Vestionline o očekivanjima i protivnicima Srbije pred Mundobasket u Kini:

– Očekivanja su najveća, mislim da je naša reprezentacija realno svrstana u favorite za osvajanje medalja na ovom prvenstvu. Imamo individualni kvalitet i timski duh, a naročito taj naš prepoznatljivi odnos prema reprezentaciji tako da ne sumnjam da ćemo daleko dogurati. Naša reprezentacija je sigurno jedan od glavnih favorita za najsjajniju medalju! – uveren je trostruki uzastopni osvajač Evrolige sa splitskom Jugoplastikom.

O protivnicima Srbije u grupi D u Fošanu ali i o drugoj grupnoj fazi:

– Mislim da i u prvoj i u drugoj grupnoj fazi nećemo imati ozbiljnijeg protivnika, osim Španije naravno, a ta utakmica će biti od velike važnosti jer ćemo tada znati kako i na koga idemo do finala!

– Trenutno po meni najveću opasnot bi predstavljale reprezentacije Australije i Litvanije, ako se ukrstimo sa njima u nekom trenutku… Litvance smo dobili u pripremnom periodu ali njihov stil i način igre a naročito kvalitet, dovodi do toga da bi sa njima kao i uvek do sada mogli da imamo problema, ako do te utakmice naravno i dođe!

Zoran Sretenović je bio deo reprezentacije naše zemlje koja je osvajala apsolutno sve, zbog dominacije naše reprezentacije krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog veka Amerikanci su dozvolili NBA igračima da nastupaju za njihovu reprezentaciju. Olimpijada 1992. u Barseloni ostaće upamćena po prvom nastupu “Drim tima” na velikim takmičenjima. ali tadašnja Jugoslavija zbog dobro poznatih razloga na tom takmičenju nije imala pravo nastupa pa do tog “istorijskog” duela na žalost nije ni došlo!

“Sreta” nam je rekao da mu je veoma žao što se to nije dogodilo jer bi se vodila velika borba u finalu… Amerikanci su od tada uglavnom dominantno osvajali zlata što na Olimpijskim igrama što na Svetskim prvenstvima, i uvek su bili glavni favoriti za zlato.

Ipak, pred ovaj Mundobasket, Košarkaška reprezentacija Srbije drugu nedelju za redom nalazi na prvom mestu FIBA liste favorita za osvajanje zlatne medalje u Kini.

– Ne bih se previše oslanjao na te prognoze, jer je to “mač sa dve oštrice”, kada te FIBA stavlja kao prvog favorita za osvajanje… Sigurno da to nama prija ali draže bi mi bilo da nas ne stavljaju u tu poziciju pa da se onda mi izborimo i dokažemo da smo najbolji – zaključio je osvajač dva evropska zlata sa našom reprezentacijom.

Utakmicom Srbije i Angole, u okviru D grupe Fošanu, u subotu (9.30) počinje 18. Svetsko prvenstvo u košarci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here