Vesti
Trud i znanje se isplate: Dr Natalija Cokić

Glavna ličnost autrijske pokrajine Štajerska za 2020. godinu, među 555 odabranih, je Srpkinja – primarijus dr Natalija Cokić, šefica Odeljenja za anesteziologiju i intenzivnu medicinu Pokrajinske bolnice Grac 2. Ona je iza sebe ostavila tradicionalno najpopularnije, političare i sportiste, pa čak i guvernera pokrajine Hermana Šicenhofera.

Prominentni žiri je za “Vikend magazin” ocenio ko su najmoćniji, najsimpatičiniji i najuticajniji stanovnici Štajerske, a naša doktorka se u rangiranju za glavnu ličnost prošle godine našla i ispred poznatih austrijskih muzičara Andreasa Gabalijera i Paula Picere, ali i gradonačelnika Graca Zigfrida Nagla.

Priznanje, kaže, nije očekivala, ali joj ono itekako znači i ističe da – ono što radite rado, to je i uspešno.

Pandemija joj “pomogla”

– Nisam to očekivala, niti sam razmišljala o tome kada su me prijavili. A, onda me je jednog dana pozvao suprug i pitao da li sam videla novine. I rekao mi da sam broj jedan. Nisam mogla da verujem. To je obično neki političar, sportista… U Štajerskoj ima mnogo sportista, na primer nekadašnji prvi reket Austrije, teniser Tomas Muster, skijaši, oni su najpopularniji ljudi. I onda, odjednom lekar i to anesteziolog – navodi dr Natalija Cokić.

Kako kaže, anesteziolozi obično nisu u centru pažnje, već se čuje za, na primer, hirurge, ali pandemija i bolest su učinili da intenzivna medicina, anestezija ima mnogo veće značenje i značaj među ljudima, što je raduje.

– Kada znate za anesteziologa? Kada vam kaže – dobar dan, imate problem i sada ćete odspavati, a kada se probudite, sve ostalo i ne znate… A, u stvari, vaš život je u našim rukama – ističe ona.

Da bude “top 1”, to se, kaže, jednom lekaru ne dešava tek tako, a ona se na toj poziciji našla upravo u jeku pandemije korona virusa.

– To je sve zbog ove situacije, u kojoj se nalazimo. Moja bolnica je primila, pogotovo u prvom talasu, najviše kovid pacijenata, jer je bila kovid bolnica. To je bilo nešto neverovatno. I onda, kad ste vi tu prvi, dođu da vas intervjuišu, imate i malo više kontakata, jer vas zovu kada je potreban neko sa kompetencijama, i to jedno vuče drugo – smatra doktorka.

Radila i kao sestra

Natalija Cokić je u Austriju prvi put došla 1992. kada je završila medicinu u Novom Sadu, kroz program “Gost lekar”, za koji ju je prijavila najbolja prijateljica.Tada je dobila spisak 20 različitih odeljenja, a ona odabrala “mešavinu” opšte hirurgije i traumatologije.

– I dan danas, praktično, sa istim ljudima radim. Da ne poverujete – kaže i dodaje da je kroz taj program ostala mesec dana, da su je kolege lepo prihvatile, pogotovo jer nije znala nemački jezik, već su se sporazumevali na engleskom.

Vratila se u Beograd, završila staž i ponovo otišla u Austriju, gde joj je bilo ponuđeno radno mesto sestre na odeljenju za intenzivnu negu, jer je postojao program “Lekari u sestrinskoj službi”.

– Uvek sam radila mnogo, prvo kao sestra na intenzivnom odeljenju. Nostrifikovala sam diplomu, ali sam došla do toga da ne mogu da radim kao lekar, jer nemam državljanstvo, što je bio najveći problem. Tada sam prihvatila i još pola radnog mesta na radiologiji. Svaki dan po jedno i po dežurstvo – priseća se nimalo lakog perioda.

To je trajalo godinu dana, a zatim je, posle četiri godine dobila i austrijsko državljanstvo. U međuvremenu, dobila je specijalizaciju na anesteziologiji.

Radila je i kao lekar u Hitnoj pomoći, a onda i postala šef lekara hitne u zapadnom delu Graca.

– Pre dve godine sam razmišljala da li da se prijavim da idem na ‘hiring’, za primarijusa, za šefa anestezije u Pokrajinskoj bolnici Grac 2. Rekla sam sebi da ću pokušati, jer ako ne pokušate, ne možete ništa da dobijete. I to se desilo, postala sam primarijus i srce mi je bilo ogromno – priča ova uspešna žena.

Na udaru korone

Tokom pandemije, kaže, nije bilo lako, Grac nije mali, a Štajerska je velika pokrajina, pa je bolnica prva na udaru. Korona virus je, dodaje, bolest koju niko nije znao, šta sve može da se desi, dok su sada, priča šeme lečenja bolje. Upozorava da nismo još došli u situaciju da može da se kaže da će svi da prežive, jer i dalje određen broj pacijenata završi na intenzivnoj sa težom slikom, od kojih neki ne prežive kovid.

– Ali, biće i to bolje, ako se budemo vakcinisali. Ako imate dovoljno vakcinisanih, onda će prenos bolesti biti drugačiji. Biće bolesnih, kao što je slučaj i sa gripom, kod kojeg ima teških oblika… Ali, ne kao sada. Nadam se i verujem da će sledeće godine biti mnogo bolje – optimista je dr Natalija Cokić.

Leti helikopterom

– Radujem se ako se cela stvar sa koronom stišava, onda će jednog dana i moja popularnost biti manja, a to je ustvari jako dobar znak, jer to znači da smo svi malo zdraviji, da nam doktor manje treba i da razmišljamo gde ćemo da putujemo…”, navodi Cokićeva, koja je otkrila i da već osam godina leti helikopterom.

Važno je voleti svoj posao

Ponosna na Novi Sad

Govoreći o svom obrazovanju u Novom Sadu, prim. dr Natalija Cokić kaže da je ponosna na taj Univerzitet jer znanje koje je u Srbiji stekla nije ništa manje od znanja koje steknu studenti u Austriji. Na pitanje šta bi savetovala mladima koji sada završavaju fakultet, priseća se vremena kada je ona otišla iz zemlje.

– To su bile teške godine. Kada sam bila na stažu, imala sam platu tri nemačke marke. Sa tom prvom platom, pošto sam rekla suprugu da ću ga častiti, otišli smo u kafić, uzeli jednu koka-kolu koju smo podelili. I to je bila cela moja mesečna plata. Ali, bez obzira na to gde se nalazite, ako dobro učite, ako vam je zadovoljstvo ono što radite, onda ćete i uspeti – poručuje Cokićeva.