Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da su nadanja šefa Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i ostalih bošnjačkih lidera o nestanku entiteta i kantona pusti snovi. Dodik je uveren da je isto i s Izetbegovićevim očekivanjima da će novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden “doći da nešto poravna u BiH”. To je, prema objašnjenju predsedavajućeg Predsedništva BiH, računica bez krčmara i bilo kakvog pokrića u realnosti.

– Mislim da će pre nestanka entiteta i kantona nestati BiH, a da će Republika Srpska biti biti država, koja ima pravo na svoje postojanje jer je ona volja naroda koji ovde živi. Ne možete samo svojom ignorancijom iz Sarajeva pokušati da negirate postojanje Republike – istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ovo je zgodna prilika Bajdenu da shvati da su pre 25-30 godina stranci napravili grešku i da je tada trebalo da dozvole da se BiH podeli na tri države – Republiku Srpsku, Herceg-Bosnu i Bosnu, koje bi pokušale da grade susedstvo, što bi dalo bolji rezultat nego ovakva BiH.

– Vreme takve odluke sigurno dolazi. Pre će se BiH raspasti nego što će se ukinuti Republiku Srpsku. Verujem da će doći do toga da ćemo postaviti veoma realnim opciju da RS obezbedi svoj status kao nezavisna i samostalna zemlja – rekao je Dodik, dodajući da će sve to učiniti uz pomoć Bajdena.

– BiH je žalosna zemlja koja nema nikakvu perspektivu, za razliku od RS. Mi ćemo i ovog 9. januara proslaviti svoj praznik i slobodu – poručio je Dodik, najavljujući obeležavanje dana kada je Skupština srpskog naroda u BiH proglasila Republiku srpskog naroda u BiH, što je bio prvi korak u formiranju Republike Srpske.

Komentarišući najave o odlasku Valentina Incka s mesta visokog predstavnika i dolasku novog šefa OHR-a, on je ponovio da je stav Srpske po tom pitanju jasan.

– Republika Srpska je protiv visokog predstavnika u BiH, bez obzira na to ko on bio i kako se zvao – kategoričan je Dodik, koji poručuje da ni Inckov mogući naslednik, nemački političar Kristijan Šmit, ne mora dolaziti u Bosnu, što se tiče Srpske.

Predsedavajući Predsedništva BiH, koji je posle 25 dana lečenja pobedio koronu, dotakao se i afere s ikonom koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu. Tu ikonu Lavrov je, podsetimo, vratio posle bure podignute u medijima zbog porekla ikone.

– Sve to je izmišljeno u Federaciji BiH. Ukrajina nikad nije postavila pitanje nestanka te ikone. Reč je o porodičnoj ikoni. Ni dan-danas, organi vlasti Ukrajine nisu tražili tu ikonu. Izmislili su priču. Ambasador Ukrajine je govorio na bazi medijskih izveštaja, odnosno na osnovu laži. Ikona je tu, a gospodin Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ona je tu i ja ću sada pozvati ljude koji su mi tu ikonu dali i javno im to vratiti, a oni neka objašnjavaju ostale stvari. Ništa tu nema osim bolesne ambicije da se ta tema drži kako bi se pokrili sramni potezi Željka Komšića i Šefika Džaferovića – tvrdi Dodik.

Bilbordi podrške u Nikšiću i Novom

Bilbordi posvećeni srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH posle postavljanja u gradovima Republike Srpske istaknuti su i u Crnoj Gori.

Konkretno, u Nikšiću i Herceg Novom, gde su Srbi iz ova dva grada Dodiku pružili podršku i poželeli mu sve najbolje po izlasku sa lečenja u Univerzitesko-kliničkom centru Republike Srpske, gde je proveo 16 dana zbog obostrane upale pluća, izazvane korona virusom.

– Da si živ i zdrav srpskom rodu – glasi poruka na bilbordima sa Dodikovim likom.