pixabay.com
Ilustracija

Roditelji učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici odlučili su da od četvrtka njihova deca bojkotuju nastavu, jer je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, kako su ocenili, ignorisalo njihove zahteve na sastanku u vezi sa problemima u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Roditelji srpskih đaka nezadovoljni su što na sastanak sa resornim ministrom Natalijom Trivić nije pozvan i njihov predstavnik da iznese njihove stavove, nego su, kako su kazali, samo razmatrani bošnjački zahtevi. Oni traže da Ministarstvo zaštiti i njihovu decu kojoj se preti na razne načine, najviše preko društvenih mreža, pa ih nazivaju i fašistima.

Na sastanku roditelja srpskih učenika zatraženo je od resornog ministarstva da stane u zaštitu srpske dece i garantuje im bezbedno pohađanje nastave. Zaključak da se do daljeg ili do dobijanja odgovora od nadležnog ministarstva, bojkotuje nastava potpisali su svi prisutni roditelji srpskih đaka.

Neki roditelji su najavili mogućnost ispisivanja dece iz srebreničke škole, ukoliko se budu ignorisali njihovi zahtevi da se obezbedi puna bezbednost i zaštita njihove dece i ravnopravan odnos u odlučivanju u organima srebreničke Osnovne škole.

Večerašnjem roditeljskom sastanku prisustvovao je i načelnik opštine Mladen Grujičić, koji je rekao da i on stoji iza odluke o bojkotu nastave do odgovora Ministarstva na zahteve.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić apelovala je na sve u opštini Srebrenica da se traže najbolja rešenja i napravi ambijent za nesmetano odvijanje nastave, te naglasila da deca u školama treba da stiču znanja, a ne da budu predmet različitih zloupotreba.

Trivić je navela da je na sastanku zaključeno da nije problem da, osim Svetog Save, koji se obeležava kao školska slava u svim školama u ovom entitetu, u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici bude određen i datum koji će biti usaglašen kao dan učeničkih dostignuća, kao ni da iz reda Bošnjaka bude izabran još jedan član Školskog odbora te škole, za šta će Ministarstvo raspisati javni konkurs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here