Tanjug

Srpska osnovna škola Mladen Marković u Vitini, izdvojeno odeljenje škole Binač, kamenovano je danas. Nepoznata lica kamenicama su gađala školu, razbili više prozora, a pokušali su i da obiju ulazna vrata.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih institucija u Prištini da bez odlaganja otkriju i privedu pravdi počinioce ovog vandalskog čina čije su mete bila i maloletna deca.

“Svedoci smo gotovo svakodnevnih pritisaka i nasilja nad srpskim stanovništvom i imovinom na Kosovu i Metohiji. Nakon današnjeg neosnovanog hapšenja penzionera Svetomira Bačevića u Peći, sada su se na meti našla i srpska deca, a tek pukom srećom niko nije povređen”, navode iz Kancelarije za KiM.

Kako ističu, ovakva razbojništva unose dodatni nemir i opravdani strah među srpski narod u južnoj pokrajini i pokazuju koliko su krhka nastojanja za izgradnju jednog multietničkog društva na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga očekuju i od međunarodnih predstavnika da pošalju jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano, a upravo ovakvi divljački ispadi mogu imati dalekosežne konsekvence u jednoj multietničkoj sredini.

Apeluju na Srbe da ostanu mirni i ne podležu namernim provokacijama koje imaju za cilj da izazovu našu neodmerenu reakciju, a država će iznaći način da osigura njihovu bezbednost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here