Srpska drama pred izbore na KiM: Nećemo u propast!

0

Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić

– Sve je smišljeno da ostanemo na 10 zagarantovanih poslanika i da nemamo nikakav uticaj na donošenje ključnih zakona za manjine. Na delu je klasična diskriminacija – kaže Jablanović.

On je ne samo predsednik opštine Leposavić, već i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma i jedan od glavnih pregovarača sa vlastima u Prištini.

 

– Prekinuli smo kampanju i pod sadašnjim uslovima Srbi nemaju nameru da izlaze na izbore za kosovski parlament. Albanci tumače zakon kako njima odgovara, prevarili su međunarodne predstavnike u Prištini, pokušali su i nas da prevare i cilj im je da Srbi ne osvoje više od 10 do 11 poslaničkih mesta i da budu samo dekor u Skupštini bez ikakvog uticaja čak i na zakone koji se tiču manjina – odlučan je Jablanović.

 

On objašnjava da ako cenzus ostane na pet odsto, odnosno na 40.000 glasova, Srbi će sa zagarantovanim mestima imati 25 ili 26 poslanika i biće realna snaga u kosovskom parlamentu. A ako bi pristali na cenzus od 10 odsto ili 70.000 glasova, što Priština pokušava da nam nametne, imali bi samo zagarantovane poslanike i možda samo još jednoga.

 

Listići bez grba

Albanci pristaju da sa glasačkog materijala uklone natpis "Kosovo republika", ali ne i grb Kosova.
– Mi ćemo grb iseći, pa će svi glasački listići biti nevažeći. Pa neka se međunarodna zajednica zapita otkuda da svi srpski glasovi budu nevažeći i šta potom. Nije ovo ucena, mi se samo držimo Briselskog sporazuma, a Albanci na svakom koraku pokušavaju da ga izigraju – kategoričan je Jablanović.

– Imamo apsurdnu situaciju, da je na primer Ramušu Haradinaju dovoljno pet odsto da pređe cenzus, a Srbima traže 10 odsto. Sve je smišljeno da nipošto ne osvojimo više od 14 poslaničkih mesta. Naime, po zakonima Kosova, da bi se blokiralo izglasavanje diskriminatorskih i antimanjinskih zakona potrebno je 70 odsto glasova poslanika iz redova manjina, a to je više od 14 poslanika. Pošto Albanci lako mogu da kupe Bošnjake, Aškalije i ostale, cilj im je da spreče da Srbi imaju više od 14 poslanika i da ne mogu da blokiraju zakone koji su upereni protiv njih i drugih manjina – naglašava Jablanović.

On podseća da su Albanci unapred ukrali 17.000 srpskih glasova, jer su broj raseljenih glasača nezakonito smanjili sa 29.000 na samo 12.000.

Kada bi svi raseljeni Srbi mogli da glasaju, a njih je najmanje 200.000, sa glasovima oko 120.000 Srba koji sada žive na Kosovu, dobili bi između 30 i 35 poslanika i bili bi najjači ili bar drugi u kosovskom parlamentu. Primera radi Hašim Tači je dobijao najviše 35 poslanika.

Jablanović se nada da će ambasadorka Amerike i drugi predstavnici međunarodne zajednice, koji su dobili pogrešne informacije od Albanaca, a potom saslušali argumente Srba, da nateraju Prištinu da uvaži srpske zahteve i omogući im da glasaju i osvoje onoliko mandata koliko im pripada.

 

Najezda posmatrača

– U Leposaviću imamo 230 Albanaca glasača. Svi da se sakupe ne bi u ime njihove četiri partije mogli da pokriju sva glasačka mesta. Zato smo se dogovorili da mi ne šaljemo naše ljude u njihova mesta, a da oni ne dolaze tamo gde žive Srbi.
Međutim, iz Prištine insistiraju da na sever pošalju članove odbora i posmatrače iz drugih delova Kosova, pa će morati da ih čuva po nekoliko policajaca. Istovremeno Srbima ne dozvoljavaju da budu u biračkim odborima u albanskim sredinama – kaže Jablanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here