Srpska estrada na meti trača i vampira

0

 Jedno vreme se šuškalo da je u "teškoj depresiji": Aca Lukas
 

Srpska estrada je veliki cirkus, rekao je svojevremeno poznati pevač Zoran Kalezić. Istražujući fenomene idola i obožavalaca u modernom vremenu, sociolozi i psiholozi su zaključili da bi mnogi obični smrtnici voleli da budu u toj cirkuskoj šatri, jer im se čini da žive sasvim dosadan život dok posmatraju šta se sve uzbudljivo dešava njihovim omiljenim estradnim junacima. Skupi automobili, markirana garderoba, blicevi fotoaparata…

 

Sve je to propratni sjaj naših estradnih zvezda u predstavljanju vaskolikoj javnosti. Jer, svi misle kako su ljudi sa srpske javne scene bogati, i zadovoljni. Ipak, pravo stanje stvari je sasvim drugačije. Većina estradnih zvezda priznaje da je slava slatka samo u početku.

Nacionalni metak

Početak rata na prostorima bivše Jugoslavije prouzrokovao je podelu među pevačima na nacionalnoj osnovi. Sukobili su se najpre 1991. na koncertu u Tuzli Šerif Konjević i Mile Kitić. Konjević je u više navrata prozvao Kitića zbog srpskog porekla, proradile su pesnice, a zatim i pištolji. Metak koji je Šerif ispalio samo je okrznuo Miletovo uho, a prisutni su se umešali sprečivši da neko nastrada.

Ksenija Pajčin je nedavno platila glavom cenu i svoje slave i svog ljubavnog života. Depresija, droga, alkohol ili patološka ljubomora često na estradi dovode do onog najgoreg, do ubistva i samoubistva.

 

Bilo je toga, nažalost, i ranije. Duško Kostić, pevač narodne muzike, izvršio je samoubistvo skočivši u Dunav sa Pančevačkog mosta. Na mostu je ostala torbica s njegovim dokumentima, a telo nikad nije pronađeno, niti je utvrđen pravi razlog samoubistva.

 

Ipe Ivandić, bubnjar "Bijelog dugmeta", pao je sa šestog sprata zgrade u Beogradu u kojoj je živeo. Ipe je bio uhapšen je zbog posedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Po tvrdnjama onih koji su ga poznavali, to je bilo iskustvo od kog se nikada nije sasvim oporavio.

Nije naročito teško postati estradna zvezdica u Srbiji, treba imati koliko-toliko naštimovane glasne žice i nekoliko hiljada evra za debi album. Stotinak privatnih, legalnih i ilegalnih televizija i radio-stanica kao veliki usisivač usisavaju sve što svira, peva i mrda zadnjicom, i sa druge strane to izbacuje u vazduh do estradnih nebesa.

 

Slava kao batina

 

Estradne zvezde kažu za sebe da su savremeni nomadi, da devet meseci u godini provedu u avionima, kamionima, automobilima, ili na brodovima, idući trbuhom za evrima od grada do grada, od države do države, sa kontinenta na kontinent.

 

I tu slava pokazuje zube posle umora. Estradne zvezde kriminalci su presretali na drumovima Evrope, neki su hapšeni zbog neispravnih papira, potezani su revolveri i noževi na njih, neke je mogao da pojede mrak u ratnim zonama, pojedini su mogli da stradaju čak i od izliva ljubavi obožavaoca.

 

Slava, kao i batina, ima dva kraja, ali kada ste negde u Evropi, Americi, Africi, Aziji, i malo znate o tamošnjim običajima, može svašta da vam se dogodi, nije važno koji kraj batine držite, tvrde oni.

Cena slave je već nešto drugo. Popularnost sa sobom nosi i veliku količinu stresa, od koje ne može baš svako da ostane pri sebi. Zato i nije tajna da na srpskoj estradi ima zavisnika od najrazličitijih pojava: alkohola, narkotika, lekova, botoksa i plastičnih operacija, usvajanja dece, menjanja vere, mršavljenja…

 

Na putovanjima se našim estradnim poslenicima dešavaju se nezgode posle kojih danima ne mogu da spavaju. Neki su videli i utvare, drugima su se priviđali vanzemaljci, a treće su hapsili po inostranstvu.

Posle smrti popularnog pevača Rođe Raičevića, koga su dotukle droge, počelo je da se šuška, a onda otvoreno priča o porocima na srpskoj estradi. Pominju se Aca Lukas, Mira Škorić, Goran Bregović, Dragan Kojić Keba, Šako Polumenta i brat mu Dado…ali to nikada nije dokazano…

 

Kod nekih od njih je to bilo pa prošlo, ali stižu novi estradni depresivci. Često je opijanje način da se prebrode estradne krize, neuspela gostovanja i prevare lažnih menadžera.


Pevačica Vesna Rivas tvrdi da joj je jedan poznati kolega rekao: "Šta, još nisi počela da se drogiraš?! Znači još nisi prava zvezda!" I dodaje: "Ako imaš para, imućan si, znači možeš da potrošiš po 500 evra za noć. To svi vide."

I zatvorsko iskustvo je vrlo blisko estradnoj profesiji. Puno je naših estradnih zvezda koji su "merili" ćeliju u domovini ili inostranstvu. Ako je suditi prema sudskim hronikama, spisak članova domaćeg šou-biznisa posvađanih sa propisima i zakonima iz godine u godinu je sve duži. Život u kazamatima osetili su Ceca Ražnatović, Džej Ramadanovski, Sinan Sakić, Peđa D Boj, Zdravko Čolić… zbog novčanih transakcija, posedovanja narkotika, brze vožnje u pijanom stanju, neposedovanja radne dozvole…

Naravno, ima ih još, jer slava nije pancir košulja ili anđeo čuvar.

Ono što svakodnevno gorči estradni život jesu tračevi, a Meka ogovaranja su raznorazni muzički festivali. Često ih izmišljaju menadžeri, žuta štampa, a nekad i komšiluk ima ozbiljnu ulogu u ogovaranju slavnih.

 

Pevačica Lepa Lukić priznaje da je to ipak "dobro za posao", pa često oćuti na svakovrsne glasine.


"Te, posvađala sam se sa Zoricom Brunclik, počupala za kosu sa Hankom Paldum, ošamarila me Usnija Redžepova, svake godine se potajno udajem i razvodim sa dve decenije mlađim frajerima, tri puta sam na kockanju izgubila stan", žali se Lepa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here