V. Sekulić

Srpske pevačice rešile da budu i spisateljice i ozbiljno su krenule u štancovanje autobiografskih knjiga, pa deluje da, između nastupa po klubovima, knjige piše ko stigne.

Ovom trendu pridružuju se starlete i učesnice rijalitija, pa estrada ozbiljno konkuriše nekolicini novinarki koje “ljubićima” pokušavaju da ponesu titulu “Mirjam 21. veka”.

Folkerka Vesna Zmijanac je među prvim pevačicama koje su otvorile dušu i ispisale, prema mišljenju mnogih, šokantnu autobiografiju sa mnogo intimnih detalja. Buran život je na papir stavila i Suzana Mančić, voditeljka poznata kao “loto devojka”, i sročila autobiografiju “Neukrotivo srce” u kojoj je otkrila intrigantne, i šokantne detalje iz privatnog života. U spisateljice se upisala i Marijana Mateus, modna dizajnerka koja je momente svog života u romanu “Amoaž” podelila na poglavlja čija su imena poneli i bivši muževi – “Kole osvajač” i “Lotar”…

Rame uz rame sa pevačicama i pevačima su jutjuberi i jutjuberke i blogerke, a kako je primetio Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačke kuće Klio, i čitav niz novih komunikacijskih formi koje ostvaruju visoku prijemčivost kod publike.

– Harizma stečena u drugim aktivnostima prenosi se na literarni sadržaj, koji teško možemo prihvatiti kao umetnički, književni… Moguće je i da grešimo, jer možda to što nastaje sad bude jednog dana prihvaćeno kao književno nasleđe našeg vremena. Danas najviše pišu i objavljuju oni koji nisu imali previše ljubavi prema čitanju i knjizi – tumači Hamović za “Vesti” poplavu jeftinih sadržaja.

Život te fele ljudi, prema rečima našeg sagovornika, prati neprekidno javno isticanje i incidenti. On ukazuje i da se interesovanje publike ne stvara kvalitetom sadržaja već skandalima, šokantnim odstupanjem od društvenih pravila i pristojnosti u ponašanju.

– Tu tabloidnu vrstu komunikacije preseljavaju u korice i ta vrsta kiosk-literature postale su najčitanije “knjige”, po inerciji navika čitanja tabloida, tračerskih novina – objasnio je naš sagovornik novu ekipu “spisateljica”.

Tabloidna kultura, prema njegovim rečima, počiva na ulaženju u nečiju intimu i bazira se na skandalima.

– Fokus je na ličnom, a ne profesionalnom angažmanu, što provocira niske strasti, izaziva pažnju najšire publike, neobrazovanih ljudi i pretvara se u neprekidni, svekoliki rijaliti. Populistička i nakaradna politika svesno proizvodi ovakvu javnost koja ljude neprekidno priprema na poniženja i standardizuje nemoral – kaže Hamović i ističe da su tabloidne zvezde postale junaci našeg doba, uzori našoj deci i slika naše budućnosti.

Za potpis pobednice rijalitija Zadruga Kije Kockar na autobiografsku knjigu na prošlogodišnjem Sajmu knjiga se čekalo u dugim redovima, a isti uspeh je sa svojim prvencem pre nje ostvarila modna blogerka Zoranah.

Ovim ženama sa estrade je biblioteka zagarantovana, jer kako ukazuje predsednik Odbora delatnosti kulture Vojvodine, Lazar Popara, ona mora da ima po jedan obavezni primerak.

Promocija u žutoj štampi

Na pitanje može li da se desi da autobiografija “Moj potpis” Kije Kockar konkuriše autobiografskom remek-delu Mome Kapora “Lep dan za umiranje”, Popara kaže:

– Estradne zvezde imaju gotovo svakodnevnu promociju u novinama, prvenstveno tabloidnim, pa i na televizijama. Na stranicama žute štampe su uglavnom one raskopčane estradne zvezde, a kako vidimo, zakopčane medijima nisu interesantne. Zbog tog publiciteta i činjenice da su širokim masama non-stop pred očima, vrlo su popularne. Verujem ipak da neće dobiti na čitanosti – kaže ovaj poslenik kulture.

Nisu dugog veka

Lazar Popara ukazuje da se klasici sve ređe čitaju, knjige sve manje pozajmljuju u bibliotekama, a đaci su sve više okrenuti sažecima koje nalaze na internetu. Ipak, on veruje da su estradne autobiografije stvar trenutka i da ne mogu dugo da opstaju.

Tajkuni i Pink panteri

Pomami pisanja autobiografskih dela pridružili su se i biznismen Milorad Mišković knjigom “Ja tajkun” i nekadašnja pripadnica poznate međunarodne bande Olivera Ćirković “Ja Pink Panter”.