Ministarstvo odbrane
Uzdanica Srbije: NORA B-52 biće predstavljena na vojnom poligonu u Arizoni

Naš sistem B-52 NORA među topovima iz četiri zemlje koje će Armija SAD birati za popunu nove mobilne artiljerije.

Na vojnom poligonu Juma u Arizoni početkom sledeće godine američka vojska će birati novu mobilnu artiljeriju, a u među proizvođačima koji su pozvani je i Srbija!

Ovo piše ugledni vojni časopis “Drajv”, navodeći da će američki generali birati između samohodnih haubica iz Izraela, Švedske, SAD i Srbije.

Ove haubice bi trebalo da u budućem periodu zamene oklopne brigade američke vojske, koje su do sada koristile vučne haubice M 777.

U službi Armije SAD trenutno je 1.001 ovakav top. Marinski korpus koristi 580, a Nacionalna garda 421 komada ove haubice, pa je za očekivati da će najmanje toliko biti naručeno i od budućeg proizvođača.

Prema pisanju poznatog vojnog magazina, američka vojska u julu je objavila da traži nove haubice i da žele samo proizvode koji su već u serijskoj proizvodnji ili koji su spremni da uđu u serijsku proizvodnju. Istaknuto je da haubice moraju da budu velikog dometa, u kalibru 155 milimetara i da imaju dobru mobilnost da bi se zamenile postojeće M 777.

Visoke ocene: NORA putuje u Arizonu

Te uslove su do sada ispunili Gvozdena sablja, odnosno sistem ATMOS izraelske firme Elbit, Strelac švedskog Bosfora – odeljka britanske kompanije BAE sistems, ali i američki Brutus, kompanija AM dženeral i Mandus grupa. Interesovanje da učestvuje na ovoj demonstraciji takođe je pokazala i francuska firma Nester sa svojim Cezarom, ali to još nije i zvanično potvrdila.

U ovoj grupi “divova” našao se i srpski “Aleksandar”.

Jugoimport SDPR je preko svog američkog partnera GMP odlučio da na poligon u Jumi pošalje varijantu haubice B-52 NORA, takođe 155 milimetara.

Stanko Vasiljević, brigadni general u penziji i nekadašnji načelnik štaba Komande za obuku VS, ističe za “Vesti” da je “poziv za Jumu” nesumnjivo veliko priznanje srpskoj namenskoj industriji.

– Kad jedna mala Srbija napravi proizvod za koji su zainteresovane SAD, pa makar i da smo dobili poziv samo da ga prikažemo na poligonu, to je svakako za respekt, ponos i pohvalu svih koji su učestvovali na projektu – od vojnika do vrhovnog komandanta. A kad dobijete priliku da igrate na velikom terenu i odigrate na zavidnom nivou rezultat će sigurno biti pozitivan – ističe Vasiljević i dodaje da ništa manje važno za ugled srpske vojne industrije nije i činjenica da će se naše oruđe “suočiti sa sličnim mnogo većih i bogatijih zemalja”.

– Uveren sam da će “Aleksandar” dominirati sa svojim karakteristikama, ali ne mogu da licitiram koliko je izvesno da bi Amerikanci mogli i da ga uvrste u svoje naoružanje. Ukoliko se “Aleksandar” na poligonu prikaže u punom sjaju i ako se posmatrači uvere u njegove nesumnjive karakteristike smatram da postoji realna šansa da se prihvati naše oruđe. Struka će reći svoje, ali nikada se ne sme zaboraviti da je kupovina oružja skoro uvek i političko pitanje – naglašava Vasiljević.

General Stanko Vasiljević

Vojno-politički novinar Politike, Milan Galović ističe da je odlazak srpske samohodne haubice na testiranje u SAD “fantastična vest”, ali ne i “grom iz vedra neba”.

– Američka ponuda da testiraju našu samohodnu haubicu za poznavaoce prilika, može se reći, i nije baš grom iz vedra neba, imajući u vidu da se “NORA” B-52 u mnogim analizama pominje kao jedna od nekoliko najboljih u svetu. Konkurencija za uvođenje u upotrebu u Vojsku SAD je, malo je reći, oštra. Ali, čak i da Amerikanci i ne izaberu naše oruđe, nema sumnje da će to biti najbolja moguća reklama za našu odbrambenu industriju Srbije – smatra Galović.

Ovaj novinar ističe da je još nepoznato da li će se u SAD naći NORA B-52 ili njena potpuno automatizovana verzija u vidu “Aleksandra”.

– NORA B-52 je u operativnoj upotrebi u Vojsci Srbije i u svetu, dok je “Aleksandar” i dalje u fazi razvoja, zbog čega bi me iznenadilo da Amerikanci uzmu u obzir oruđe koje još niko ne koristi. Ali, nema sumnje da ih ono veoma zanima – ističe Galović i dodaje da je NORA B-52 “najsloženiji proizvod koji Srbija izvozi”.

– Zanimljivo da je pre prodata u inostranstvu nego što je ušla u upotrebu u našoj vojsci. Ovo oruđe koriste armije Mjanmara, Bangladeša i Kenije, a otprilike istovremeno sa Vojskom Srbije počela je da je koristi i Nacionalna garda Kipra. Upravo ovih dana isporučen je “drugi bataljon” NORA B-52 Kipru, prvoj zemlji EU koja koristi ovo srpsko oruđe.

Milan Galović

Moćan sistem

General Stanko Vasiljević ističe da je “Aleksandar” najmoćnija vatrena podrška u kalibru 155 milimetara sa brzinom ispaljenja šest granata u minuti.

– Reč je o potpuno automatizovanom gađanju koje obavlja tročlana posada. To znači i automatska nišanska linija, navigacija i savremeni KIS, što u praksi omogućava gađanje u svim pravcima po čemu je jedinstven u svetu. Takođe je i interoperabilan, odnosno može da koristi svu standardnu i specijalnu municiju i zadovoljava zahteve strategijske pokretljivosti – može se prevoziti, železnicom i pomorskim transportom. Ovaj sistem omogućava brzo i efikasno dejstvo, kao i visoku mobilnost jer je haubica smeštena na točkašu sa pogonom osam puta osam i sa mogućnosti razvijanja brzine od 100 kilometara na čas – navodi general Vasiljević.

Objašnjavajući karakteristike NORA B-52, Milan Galović ističe činjenicu da je domet ove haubice 41 kilometar, da posadu čini pet članova, te da je moguće koristiti dvodelnu municiju sa promenjenim barutnim punjenjem.

Oružje i municija imaju prođu

Milan Galović podseća da je velikih planova o saradnji sa američkom vojnom industrijom bilo i u vreme SFRJ.

– Krajem osamdesetih je bilo priče o tome da bi naš mlazni školsko-borbeni avion G-4, Supergaleb, mogao konkurisati za avion za obuku Vazduhoplovstva SAD. Tada su čak potpisana i neka pisma o namerama, ali je raspad SFRJ raspršio snove o “poslu veka” – kaže Galović i objašnjava da Srbija već izvozi u SAD brojne proizvode svoje vojne industrije.

– Zastava oružje tradicionalno ima dobru prođu na američkom tržištu sa svojim programom ličnog naoružanja. Ranije je to važilo za pištolj CZ-99 a uvek za lovačke puške. Poznato je da se u kultnom filmu “Lovac na jelene” pojavljuje Zastavin karabin. Izvozimo i municiju koju proizvodi Prvi partizan Užice – navodi Galović.

Čizme iz Pirota za švedsku vojsku

Pirotska kompanija Tigar obeležavanje 85. godišnjice rada krunisaće još jednim uspšenim poslom. Naime, iz Pirota će krenuti prvi kamioni sa čizmama za armiju Švedske.

– Sa isporukama ćemo nastaviti u januaru i februaru. Za švedsku armiju proizvodimo specijalnu verziju vojnih čizama, koje su specifične po tome da trpe temperature i do 40 stepeni ispod nule i prilagođene su skijama koje vojnici tih zemalja koriste – rekao je direktor Tigra Vladimir Ilić, dodajući da su i ostali veliki kupci već potvrdili porudžbe za narednu godinu.