H. M. Vujičić
Tribina "Republika Srpska pred novim izazovima"

Republika Srpska obeležila je 29 godina od donošenja Ustava. Ustav Republike Srpske donet je 28. februara 1992. godine jednoglasnom odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, čime je zaokružena ranije proglašena državnost Republike odlukom od 9. januara 1992. godine.

Ovaj događaj obeležen je emisijom na RTS i RTRS, a svemu je prethodila tribina “Republika Srpska pred novim izazovima”, na kojoj je učestvovalo više autora iz Srpske, ali i Rusije i SAD.

Akademik Jelena Guskova ocenila je da je stvaranje Republike Srpske bio “istorijski složen, dugotrajan i mogovektorski proces”, a da se ono što se u Dejtonu činilo da je poraz pretvorilo u pobedu.

– Zapadu neće uspeti da oslabi poziciju Srpske i podeli društvo jer Srpsku podržava Rusija – istakla je Guskova.

Bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer je ocenio da je u regionu napetost na nivou one s početka devedesetih i da je za to kriva zapadna politika, a posebno SAD jer nisu uspeli da “prevaziđu etnička pitanja na Balkanu”.

– Zemlje Balkana treba da počnu da deluju u svom vlastitom interesu. Za početak, Beograd treba da počne da severno Kosovo u potpunosti integriše u Srbiju, a da se Republika Srpska ozbiljno pozabavi nezavisnošću ili unijom sa Srbijom – naglasio je Majer.