Z. Viceralević
KAO U SKADARLIJI: O ovom veselju će se pričati

Srpski kulturni centar iz Ofenbaha je nedavno bio Stara kafana centar. Stolovi poređani u stilu kafana u Srbiji, karirani stoljnjaci, starogradska muzika, uz sve to i naziv, Kafana Stari grad, čovek bi za trenutak pomislio da se nalazi u nekoj kafani u Nišu, Kruševcu, Čačku ili čak u Skadarliji.

Začule su se pesme “Obraše se vinogradi”, “Zlatibore pitaj Taru”, “Niška Banja”, “Makedonsko devojče” i brojni starogradski evergrini kojima je orkestar Kontra bend iza Negotina napravio izuzetnu atmosferu.

– Jedno zaista predivno veče smo proveli u našem SKC, koji je za večeras postao Kafana Stari grad. Za razliku od drugih mesta u Frankfurtu, Ofenbahu i okolini gde se sluša neka preglasna turbo muzika, mi smo ovde imali muziku i atmosferu za uživanje, opuštanje i naravno za veselje.

Trebalo bi više puta ovako nešto organizovati. Ambijent je urađen baš onako kafanski, sa kariranim stolnjacima i imali smo utisak da smo u nekoj starogradskoj kafani u Beogradu, a muzika se neverovatno uklopila čak i sa stajlingom – kaže nam Vesna Višnjić iz Frankfurta u čijem su društvu bili suprug Saša i prijatelji Aleksandar i Željka Vučetić i Aleksandar i Sandra Damjanović.

Predrag Mišić i Suzana Skular Gkimpi

Za drugim stolom su Bojana i Aleksandar Tepšić i Borica i Mladenko Žarić, a Mladenko kaže:

– Ovo su događaji koji nama u Frankfurtu nedostaju. Ovakve familijarne večeri treba češće priređivati za nas koji smo sakupili godine koje nisu više za diskoteke. Mi smo sada mladi za ovakvu vrstu familijarne muzike koja će nas razveseliti i vratiti sećanja na bezbrižan život iz mladosti. To sve imamo ovde večeras.

Robert Jovanovski, predsednik SKC, koji je i sam častio muzičare, kaže da je Starogradsko veče bila želja članova.

– Poželeli su da na malo drugačiji način priredimo zabavu. Mislim da nam je ponovo uspelo da privučemo publiku koja je raspoložena za veselje. Dobijamo samo pohvale i za ambijent i za muziku. Podsećam da smo ove godine već priredili Vlaško veče koje je prevazišlo sva očekivanja i koje ćemo da nastavimo da priređujemo. Tada smo obećali da ćemo organizovati Starogradsko veče, pa smo i to ispunili.

Pored starogradske, muzičari Kontrabenda su “prosuli note”iz svog repertoara, a pre svega vlaškim i srpskim kolima i pesmama za veselje o kome će se pričati.

NEKI EVRO ZA MUZIČARE: Robert Jovanovski i Kontra bend

Sledi Vranjansko veče

Robert Jovanovski, sada najavljuje da će Srspki kulturni centar Ofenbah organizovati i Vranjansko veče sa muzikom iz južne Srbije. On dodaje da želi da pohvali članove kluba koji su bili vredni i najzaslužniji da svi gosti budu zadovljni, a pre svega prvi folklorni ansambl SKC.

Bubanj i daire

Predrag Mišić i Suzana Skular Gkimpi su dugogodišnji članovi SKC i bivši igrači prvog ansambla. U njima se probudila i stara folkloraška krv, zaigrali su, ali su se latili i instrumenta da dodatno podrgeju atmosferu u klubu.