Foto: Snežana Knežević
Provod na bazenu

Jedna od najmlađih organizacija naše zajednice u Australiji, Srpska kulturna akademija (Serbian Cultural Academy) iz Gold Kousta, još nije navršila ni šest meseci a već se svrstava među najaktivnija etnička društva u Kvinslendu.

Ova akademija, koja je nastala na Vidovdan ove godine inicijativom složne grupe majki, a sa ciljem obrazovanja srpske dece i njihovog zajedničkog odrastanja, nastavila je sa mnogobrojnim aktivnostima i proteklog vikenda.

Početak novembra meseca obeležila je školska ekskurzija u Edmund parku, akreditovanom studentskom kamp naselju, koje se nalazi stotinak kilometara jugozapadno od Brizbejna.
Deca, roditelji i nastavnici proveli su dva nezaboravna dana u živopisnoj prirodi, gde su uživali u druženju, igri i učenju.

– Na radost svih nas, kao nagradu smo dobili priliku da ceo vikend zajedno uživamo u svim pogodnostima koje ovaj divan kamp nudi. Samim tim, sve što jedna učionica ne može da ponudi, našli smo na ovom bajkovitom mestu: teniske terene, košarkaški teren, bazen, uspinjače, mnogobrojne rekvizite za igranje u prirodi, a imali smo priliku i da uživamo u nezaboravnim šetnjama kroz šumu i u kratkim odmorima na vidikovcima sa kojih puca predivan pogled na obronke planina koje okružuju kamp – kaže za “Vesti” Snežana Pavlović, jedan od osnivača Srpske kulturne akademije.

Provod na bazenu (Foto: B.C.)

Deca svih uzrasta koja pohađaju nastavu na ovoj akademiji imala su priliku da se upoznaju sa zanimljivim predelima australijske unutrašnjosti, kao i da naprave vrednu zbirku lepih uspomena.

– Sve vreme bili smo okruženi pažnjom stručnog vodiča koji nam je davao uputstva i pričao o prirodi ovog kraja. Veče smo završili okupljeni oko logorske vatre uz pesmu naše dece. Sledećeg dana smo nastavili sa aktivnostima i hobijima, a nakon ručka proslavili smo i rođendan jednog našeg drugara. Najlepši deo sa ove ekskurzije svima će zasigurno biti lepo druženje, kako mališana tako i roditelja. Zato ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim roditeljima koji su nam se pridružili u pripremi i organizaciji ekskurzije, koja će ostati u najlepšem sećanju našim učenicima – istakla je Snežana, najavljujući da će se SKA potruditi da ovakve aktivnosti učini sastavnim delom nastavnog plana i programa ove kreativne srpske škole u Gold Koustu.

Premijera dramske sekcije

Srpska kulturna akademija počela je sa radom 28. juna ove godine, od kada dva puta nedeljno u naselju Helensvejl održava nastavu za srpsku decu svih uzrasta. Pored časova na kojima đaci uče jezik i kulturu našeg naroda, SKA je nedavno pokrenula i dramsku sekciju koja će premijerni nastup imati krajem godine.

DIVNA USPOMENA: Veče kraj logorske vatre (FOTO: B.C.)

Mali glumci iz Gold Kousta predstaviće se publici 21. decembra pozorišnom predstavom “Turista”, koju će igrati u prostorijama Biblioteke Helensvejl, na adresi 62 Sir John Overall Drive.

Kreće i folklor

U akademiji planiraju da u najskorije vreme pokrenu i folklornu grupu, u kojoj će deca imati priliku da uče tradicionalne igre i običaje iz raznih delova Balkana iz kojih potiče naš narod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here