youtube/printscreen
Predstavnici Srpske liste

Komisija za žalbe i prigovore CIK, kaznila je Srpsku listu sa 30.000 evra, zbog objavljivanja izbornog spota u kome se Kosovo predstavlja kao deo Srbije, prenosi Koha.

Komisija za žalbe i prigovore je procenila je da je ovim spotom Srpska lista prekršila Izborni zakon i podstakla međuetničku mržnju na Kosovu, prenosi KTV.

Iako su se verbalni napadi između albanskih političkih stranaka pojačali, Komisiji nisu podnete žalbe zbog oštre retorike.

U prva tri dana kampanje podneseno 30 žalbi koje se uglavnom tiču upotrebe dece u kampanji i postavljanja plakata na javnim površinama.

Do sada je razmotreno 13 žalbi.

Na parlamentarnim izborima 2017. godine, Komisija je političkim strankama izrekla novčane kazne u iznosu od oko 350 000 evra.

Izborna komisija za žalbe i prigovore je osim Srpska liste novčano kaznila i Socijaldemokratsku inicijativu, koalicija Aijansa za budućnost Kosova (ABK) – Socijal Demokratska Partija (SDP) i Demokratski savez Kosova (DSK), prenosi Gazeta Ekspres.

Prema Komisiji, stranke su uplatile  novčane kazne koje su im izrečene ranijih godina. Socijaldemokratska inicijativa je kažnjena sa 2.500 evra, Koalicija ABK-SDP sa 6.000 evra i DSK sa 11.000 evra.

Šef Sekretarijata Komisije za žalbe i prigovore Mul Desku je za RTV Dukađini rekao da su n  prethodnim izborima za Skupštinu Kosova i na lokalnim izborima svi kažnjeni politički subjekti platili novčane kazne.

Eugen Cakoli iz Demokratskog instituta Kosova je pojasnio da ukoliko se novčane kazne ne izmire nijedan politički subjekt ne može učestvovati na drugim izborima.

Novčane kazne koje plaćaju političke stranke idu direktno u kosovski budžet.

1 COMMENT

  1. Спот је технички одлично урађен, али мене као Србина са Косова, који живи у Грачаници брине порука коју овај спот шаље нама, Србима који живимо јужније од К.Митровице. Наиме, изборни спот потврђује текућу политику Српске листе и власти у Београду да је К.Митровица и север КиМ на првом месту и да је све јужније ,,губернија“ и мање важан (неважан) регион, који је одавно пуштен низ воду, упркос чињеници да јужније од КМ живи 70% укупног српског становништва на КиМ.
    Као што на изборној листи ,,Српске листе“ преовладавају кандидати са севера КиМ (од укупних 17 кандидата 9 су са севера,4 су подређена северу, док само 4 кандидата су са централног и јужног Ким-а), у односу на кандидате који живе и раде јужније, тако и у споту преовладавају мотиви и личности са севера КиМ, док са југа осим г-дина Јефтића и мотива грожђа (које може да подсећа на Велику Хочу и Ораховац, мада већ у следећем кадру види се да је грожђе засађено на северу КиМ, где га саде Срби са севера) није уврштен ниједан детаљ од ,,милион“ мотива и детаља који у правом смислу представљају КиМ и доказују да је КиМ српско.
    Редом, спортисти са севера КиМ, пољопривредници са севера КиМ, рудари са севера КиМ, студенти са севера КиМ и на крају политачари са севера КиМ дају глас листи која се зове Српска листа, јер Србија зове. Сматрам да је правилније да се напише да Митровица зове народ да гласа и да се изборна листа преименује у ,,Митровачка листа“, јер то показује и спот и њихова политика, а такође ће то и комшијама одговарати и онда ће им спот бити приказан на РТК.
    Један од спортиста са севера у споту скрнави грб државе Србије, јер га је насликао на нози, где му,наравно,није место. Ваљда се грб сопствене државе носи у срцу, а не на нози.
    Такође, у позадини као подлога користи се српска косовска песма ,,Маријо, дели бела Кумријо“! Рекло би се одличан избор за представљање српске партије са КиМ. Али, поменута песма је, највероватније, потиче из Горе и описује печалбарску тугу за родним крајем и за драганом који је далеко од куће. Питам се, да ли нам српска листа овим спотом нуди будућност печалбара који ће тумарати свуда по свету тугујући за родном грудом и које неће поштовати нико, јер су изгубили своју земљу?
    Поздрав из Грачанице свим Србима!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here