Srpska lista osuđuje održavanje mise u Novom Brdu

1

Srpska lista osudila je održavanje katoličke mise na prostoru pravoslavne crkve Sveti Nikola u Novom Brdu, na Kosovu i Metohiji.

“Pokušaj falsifikovanja istorije i otimanja srpske kulturne baštine dobio je novu dimenziju na Kosovu i Metohiji. Poslednje aktivnosti katoličkog sveštenstva na prostoru crkve Svetog Nikole u opštini Novo Brdo, kojim se otima kulturna baština srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve predstavlja direktno ugrožavanje verske tolerancije između katoličke i Srpske pravoslavne crkve, i izaziva uznemirenje srpskog naroda”, kaže se u saopštenju Srpske liste.

Ta stranka ističe da je “neupitna istorijska činjenica da je crkve Svetog Nikole pravoslavna svetinja građena kao deo srpske kulturne baštine, utkana u pravoslavni milje na Kosovu i Mehohiji i proglašena zaštićenim lokalitetom upravo na osnovu insistiranja Srpske pravoslavne crkve”, pa stoga iznenađuje namera falsifikovanja i otimanja pod plaštom nekih verskih lidera, a podržano od strane političkih predstavnika Prištine.

“Ovakvo delovanje Prištine u praksi pokazuje opravdanost straha srpskog naroda i naše crkve da tzv. Kosovo ni po koju cenu ne sme postati član Uneska, jer bi se na taj način otimačina legalizovala, i zato pružamo punu podršku predsedniku Vučiću i Vladi Srbije u nastojanju da ovakva falsifikovanja spreče i spreče članstvo Kosova u Unesku”, kaže se u saopštenju Srpske liste.

Na ostacima srednjovekovne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu u sredu je služena katolička misa, koju se, uz deset sveštenika i pred tridesetak osoba, predvodili kosovski biskupi Đerđ Doda i Zef Gaši.

Crkva Svetog Nikole zaštićena je zakonom o specijalnim zonama, u kojima bez dozvole SPC i srpske zajednice na KiM nije moguće vršiti obrede.

1 COMMENT

  1. Onaj ko je služio katoličku službu u pravoslavnom hramu nije vernik već nevernik.Jer misa se služi pod sasvim drugim pravilima i sam oltar:pravoslavni je okrenut istoku.Kako je taj sveštenik služio misu okrećući ledja Vatikanu tj.zapadu.Hrvati su samo pod,laci a vera im je samo onda bitna kad traže dozvolu crkve za zl,očine i kla,nja staraca i dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here