Srpska lista prešla cenzus: Pokret socijalista najviše poslanika

0

Srpska lista osvojila 38.169 glasova
 

Međutim, veliko iznanađenje je raspodela pojedinačnih glasova koje su kandidati osvojili, gde je tek nedavno osnovan Pokret socijalista Aleksandra Vulina, bukvalno istisnuo kandidate Srpske napredne stranke sa liste.
 

Bolji od Čekua i Edite Tahiri

Pojedinačno, kandidati Srpske liste osvojili su više od bivših ministara i istaknutih političara albanskih stranaka. Tako su srpski poslanici dobili veće poverenje od kandidata (stranke Hašima Tačija) – Demokratske partije Kosova – prvog čoveka bezbedonsonih snaga Agima Čekua koji je osvojio 8778 glasova, zatim šefice pregovaračkog tima u Briselu Edite Tahiri koja je osvojila 6106 glasova, kao i ministarke za evropske integracije Vljore Čitaku koja je dobila poverenje 5093 građana. Srbi su osvojili više, i od drugog na listi stranke Ramuša Haradinaja Alijanse za budućnost Kosova, Bjerima Šalje koji je osvojio 4826 glasova.

Rangirano prema osvojenim glasovima, interese Srba u kosovskom parlemnetu braniće najmanje šest poslanika južno od Ibra i četiri sa severa. Odnosno, najmanje devet poslanika Srpske liste (pet poslanika Pokreta socijalista i četiri Samostalne liberalne stranke) i jedan Progresivne demokratske stranke. Najviše glasova na Srpskoj listi dobio je Velimir Rakić iz Leposavića 8802, dok je drugoplasirani Bojan Mitić iz Čaglavice sa osvojenih 8589 glasova.

 

Treće, četvrto i peto mesto, po broju glasova zauzimaju političari iz Leposavića Slavko Simić sa osvojenih 8566 glasova, zatim Milka Vuletić sa 7059 glasova i Milena Milićević sa 7027 glasova. I dalje aktuelni zamenik premijara Kosova, Slobodan Petrović osvojio je 6869 glasova, dok se ponovo za poslanička mesta plasiralo još troje članova SLS iz Štrpca – Saša Milosavljević sa osvojenih 6849 glasova, Jelena Bontić sa osvojenih 6039 glasova i Jasmina Živković sa osvojenih 6017 glasova.

 

Deseti po broju glasova je je Srđan Popović iz SLS sa osvojenih 5368. Za poslaničko mesto, plasirao se i nosilac liste Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić je osvojio 3749 glasova.

Veliko iznenađenje je i neočekivano mali broj glasova koje je osvojio lider “Srbija, demokratija, Pravda” Oliver Ivanović – ukupno 2057 glasova, dok je potpredsednica njegove stranke Ksenija Božović osvojila samo 1940.

 

Neočekivan poraz SNS

Srpska napredna stranka pretrpela je neočekivan poraz unutar Srpske liste. Ukupno računajući pojedinačne glasove kandidata, među 20 sa najviše glasova je samo troje iz SNS. Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović osvojio je na čitavom Kosovu 2028 glasova, što je upola manje od 5500 koliko je osvojio na nedavno održanim lokalnim izborima i to samo u Gračanici. Distribucija glasova je zanimljiva i u slučaju Slobodana Petrovića, koji je ovoga puta više glasova osvojio na severu, nego južno od Ibra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here