Tanjug

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da tranzit gasa preko Bugarske ide sasvim normalno, ali da je Srbija spremna za svaku situaciju.

– Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, nabavila je i mazut, a ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske – objasnila je Mihajlovićeva.

– Bugarima jeste obustavljeno, ali tranzit ide sasvim normalno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju – napominje Mihajlovićeva.

Juče su iz Bugarske stizale oprečne izjave premijera i ministra energetike oko tranzita za Srbiju. Premijer kaže da će se razmotriti tranzit, a ministar da se neće zaustavljati.

– Neće se dirati tranzit bar za sada. Uvek možemo da očekujemo takvu situaciju. Mi smo za to spremni – ističe ministarska.

Ako se to desi, navodi, Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, zatim supstituciju gasa, najčešće mazut, a ako baš dođe do situacije da ničega nema, postoji mogućnost ograničenja isporučenih količina.

Takođe, objasnila je, ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske.

– Srbija je spremna za svaku vrstu scenarija – poručila je ministarka energetike.

– Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost – kaže Mihajlovićeva.

Koliko Srbija ima gasa u rezervi

Što se tiče rezervi, navodi da sa ruske strane imamo za 24 dana, a sa srpske za 21,2 dana.

– Imamo mi svega dovoljno, ova država je prethodnih godinu dana ozbiljno radila, nabavila mazut, i TNG i benzin, ali mi sami moramo da razmislimo. Ovo nije normalna situacija. Moramo da povedemo računa. Nama i dalje rade toplane, a vuku možda i jedan milion kubnih metara gasa – ukazuje Mihajlovićeva.

Smatra da to treba staviti u podzemno skladište i da svako mora da učestvuje u racionalizaciji i štednji.

“Još se rade analize o ograničenju cene gasa”

Država je ograničila cenu gasa za privredu do 1. maja na novembarskom nivou. Upitana hoće li se menjati uredba, ministarka kaže da se još rade analize.

– Na vreme ćemo reći ako budemo produžavali, verovatno da da. Ne bih da sad govorim jasno da li ćemo produžiti uredbu. Tek ćemo razgovarati i nakon analiza doneti odluku – kaže Mihajlovićeva.

O ceni struje: Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a

Cene struje u Evropi rastu, dok privreda u Srbiji ima ograničenu cenu do juna.

– Srbija ima najnižu cenu elekrične energije u Evropi, nije realno da imamo ovu cenu, moramo da je uskladimo da to bude održivo i da EPS iz krize izađe na nogama, a ne na kolenima – rekla je Mihajlovićeva.

Ministarstvo, ističe, stoji uz EPS i smatra da su njihovi zahtevi realni.

– Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a – poručila je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je, povodom navoda o malverzacijama u EPS-u, rekla da Ministarstvo ne može da ih proverava, ali da je podnelo dve krivične prijave i da nadležni organi to moraju da reše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here