Vesti

U beogradskom Centru Sava tokom vikenda biće održana 24. evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu – najveća kulturna manifestacija srpske dijaspore. Smotra će ove godine okupiti više od 3.000 igrača, a za prestižne nagrade i prelazni pehar “Vesti”, “Šumadinca” takmičiće se 56 društava iz čak 11 zemalja.

Domaćin folklorijade je Savez srpskog folklora Švajcarske, a pokrovitelj Smotre ove godine je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Većina društava će organizovano stići u Beograd, a prvi su u prestonicu stigli članovi “Abraševića” iz Pariza.

Prema rečima Marka Jevtića, umetničkog direktora ovog društva, zbog poslovnih i privatnih obaveza nisu bili u mogućnosti da organizovano doputuju, pa se svako smestio kako mu je najviše odgovaralo.

– Prvi članovi “Abraševića” stigli su još prošle nedelje, ali smo se sredinom ove kompletirali i od tada marljivo vežbamo za nastup. Igrači su veoma uzbuđeni što će nastupati i jedva čekaju da izađu na binu i pokažu šta znaju i umeju – kaže Jevtić.

Ipak, vreme provedeno u Srbiji ovo društvo je iskoristilo i da pomogne onima kojima je pomoć potrebna tako da su u sredu nastupili na humanitarnom koncertu u porti crkve u Velikoj Moštanici kod Umke, u organizaciji KUD-a “Svetozar Marković”.

I druga društva će posetu otadžbini iskoristiti kako bi iskazali svoju plemenitost. Naravno, biće vremena i za druženje, pa je već rezervisan dobar deo prestoničkih restorana.

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske ističe da je sve apsolutno spremno za 24. evropsku smotru.

– Tehničko osoblje Centra Sava je obećalo da će nam pružiti apsolutno najbolje uslove i za tehničke probe, ali i za takmičarski deo. Tu će biti i volonteri koji će brinuti o svakom društvu tokom njegovog boravka u Beogradu, a očekujemo i da će Beograđani biti dobri domaćini – kaže Milenković.

Pehar iz ruku “Vesti”

Evropska smotra zvanično počinje u subotu, u 14 časova, ali će sat vremena ranije biti upriličen koktel dobrodošlice za sve predsednike društava i zvanice iz Srbije.

Na ceremoniji otvaranja predviđeno je i da prošlogodišnji pobednici, Kulturno-umetničko društvo “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha predstavniku “Vesti” preda prelazni pehar koji će tokom oba dana manifestacije biti na bini.

Po proglašenju pobednika, predstavnik “Vesti” kao medijskog pokrovitelja će prestižni simbol ove manifestacije predati najboljem društvu 24. evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

Dolazi predsednik Vučić?

Milenković kaže da je iz Predsedništva dobio kompletan protokol za dolazak i obraćanje predsednika Srbije učesnicima, ali da je još neizvesno da li će on i otvoriti Smotru.

– Koliko sam shvatio, predsednik će biti na putu sve do subote i samo je pitanje da li će uspeti da stigne da nam se pridruži – objašnjava Milenković.