Z. Vicelarević
ZAJEDNIŠTVO: Pesnici iz Francuske, Srbije i Nemačke

U Parizu je u okviru Pesničkog proleća održan Sabor pesnika srpske dijaspore u organizaciji Udruženja Umetnost i život i Pariskog kruga srpskih pesnika.

U svečanoj sali Crkve Sveti Sava. Saboru su prisustvovali gosti pesnici iz Kosovske Mitrovice, Beograda, Sremske Mitrovice, Frankfurta i naravno domaćini iz Pariza. Pesničko muzičko veče blagoslovio je otac Nikola Škrbić, a u programu su, pored pesnika, učestvovali i učenici Dopunske škole na srpskom jeziku iz Pariza i škole “Sveti Sava” koja deluje pri Sabornom hramu Svetog Save u francuskoj prestonici.

– Večeras otvaramo sezonu pesničkog umetničkog stvaralaštva. Prezadovoljna sam odzivom pesnika koji su došli iz daleka na našu tradicionalnu manifestaciju kao i brojnoj publici. Posebnu zahvalnost večeras a i prethodnih nekoliko godina dugujemo saradnji sa Dopunskom školom na srpskom jeziku pri Ministarstvu prosvete Republike Srbije na čelu sa Blazenkom Trivunčić, koordinatorkom nastave za Francusku, Italiju, Maltu i Sloveniju, zatim školi “Sveti Sava” koja deluje pri crkvi, kao i svima koji prate ovu manifestaciju i doprinose očuvanju srpskog jezika i kulture – rekla nam je Danica Dodić Dana, predsednica Udruženja Umetnost i život.

Brojna publika je pratila nastupe poeta

Ljubiteljima lepe pisane reči u Gradu svetlosti predstavili su se gosti pesnici, Novica Sovrlić, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije, Čedna Radinović Lukić, predsednica Saveza književnika u otadžbini i rasejanju iz Beograda i član Udruženja književnika Srbije, Mirjana Marković, predsednica Književne zajednice Sremske Mitrovice, Aleksandar Saša Jovanović, predsednik i Ljubiša Simić, doskorašnji predsednik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta, kao i pesnici Pariskog kruga, Ranka Todorović Grubešić, Mile Grubešić, Ljubomir Milinković, Koviljka Jastrebić, Milinko Spasojević, Slobodan Slavković i Danica Dana Dodić.

Na Saboru pesnika srpske dijaspore dodeljena su Blagodarja i nagrade Društva književnika Kosova i Metohije, a uručio ih je Novica Sovrlić, predsednik društva iz Kosovske Mitrovice.

– Blagodarja su kao zahvalnost za dobročinstvo i više puta prikupljanu pomoć za decu i škole na Kosovu i Metohiji, dobili Crkva Svetog Save, otac Nikola Škrbić. Kolo srpskih sestara i Stanica Milisavljević iz Pariza – objašnjava Sovrlić.

Dobitnici Blagodarja i nagrada

Nagrade su dobili pisci Ljubiša Simić iz Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta i Danica Dana Dodić iz Pariskog kruga, za doprinos u razvoju kulture i književnog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji.

– Sa Sedmicom smo uradili zajedničku antologiju “Sedmica na Ibru”, a sa Pariskim krugom pesnika smo takođe uradili antologiju u kojoj su zastupljeni pisci sa Kosova i Metohije i za to su dobili Veliku Gramatu koju dodeljuje Društvo književnika Kosova i Metohije – navodi Sovrlić.

Recitatori i muzičari

U muzičkom delu programa su nastupili Anđela Duval Lazić, Novak Franeta i Emilija Filipović, a recitacije su kazivali Vuk i Doris Đurđević, Maša i Sara Jovanović, Eva Kostić, Milica Vuković, Tara Nikolić, Lola i Viktorija Kostadinović i Iza Rifar. Svi oni su učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Parizu, a uz njih je bila i nastavnica Milija Jevremović koja je sa pesnicima vodila program.

Učenici i nastavnica Milija

Veče lepih stihova

– Imali smo jedno veoma inspirativno pesničko veče. Bilo je vrlo lepih stihova kojima su naši pesnici i naša deca učestvovali u programu. Imala sam u planu da pročitam srpsku verziju pesme “Balkanski usud”, ali sam se u poslednjem trenutku predomislila i publici pročitala svoju pesmu “Voleti” koja je vedrija. Moj suprug Miki Grubešić je pročitao pesmu našeg pesnika Nikole Šuice koji je večeras bio sprečen da učestvuje na saboru pesnika – rekla nam je Ranka Todorović Grubešić, koja je sa suprugom u svom stanu i ugostila neke od učesnika sabora.

PROČITALA VESELU PESMU: Ranka Todorović Grubešić